Tisdag 20 Apr
Stockholm

4 frågor du har om att ta cellprov – och svaren på dem

Saker du måste veta om att ta cellprov
Llivmoderhalscancer kan orsakas av HPV-virus som kan det leda till cellförändringar. Här är fyra saker du måste veta om att ta cellprov. Foto: Shutterstock/TT

Att gå på sin tid för att ta cellprov när man får sin kallelse är väldigt viktigt. Men att gå för första gången kan vara läskigt och det finns säkert flera frågor du vill ha svar på innan. Här är fyra saker du kanske undrat om cellprov.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att gå och ta cellprov när man får sin kallelse är otroligt viktigt. Det eftersom det faktiskt kan rädda liv. Här är fyra saker du måste vet om att ta cellprov. 

1. Varför tar man cellprov?

Att ta ett cellprov kan visa om du har cellförändringar, som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. Många cellförändringar som upptäcks är lättare och läker av sig själv. Men de svårare förändringarna kan man behöva ta bort så det inte utvecklas till cancer.

Här kan du läsa mer om varför det kan rädda liv.

2. När ska man ta cellprov?

Kvinnor mellan åldrarna 23 och 50 blir kallade att ta cellprov vart tredje år. 

3. Hur tas cellprov?

Det som görs är att ett cellprov tas ifrån livmodertappen. Det barnmorskan eller läkaren gör är att hen stryker mot livmodertappen med en spatel och sedan borstar med en mjuk borste. 

4. Varför är det så viktigt att ta cellprov?

Livmoderhalscancer kan orsakas av HPV, alltså humant papillomvirus, som det finns olika typer av och som är världens vanligaste könssjukdom. Viruset kan spridas via sexuell kontakt, även om det ofta är ofarliga, så kan det leda till cellförändringar. 

Men om man går och lämnar cellprov regelpundet så kan man upptäcka cellförändringar och skydda dig mot livmoderhalscancer. 

Därför är det så viktigt att du gå och lämnar cellprov när du blir kallad. Det kan rädda liv. 

Läs även: Har du fått brev om cellprov? Därför kan det rädda liv Eller: 11 saker ingen berättar för dig innan din första gynundersökning.

TV: Cellprovtagning hemma kan nu bli verklighet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du lämnat cellprov?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela