En film visar hur polisen skjuter en motdemonstrant med elpistol
Lördagen 9 mars bröt ett storbråk ut mellan Nordiska Motståndsrörelsen och Ung Vänster i samband med en manifestation - Foto: Privat/Matilda Tudor (bilden är ett montage)

Demonstrerar mot Nordiska Motståndsrörelsen – då skjuter polisen

Lördagen 9 mars bröt ett storbråk ut mellan Nordiska Motståndsrörelsen och Ung Vänster i samband med en manifestation. Nu sprids en video på Facebook som visar hur polisen knuffar och slår motdemonstranter.


Det var i lördags som Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) marscherade genom Stockholms innerstad. När Ung Vänster samlades för en motdemonstration drabbade de båda grupperna samman på Sergels torg.

Nu sprids en video på Facebook som visar hur polisen knuffar och slår motdemonstranter med batong. En annan person sköts med elpistol och tappade i balansen i trappan.

34-åriga Matilda Tudor var på väg från tunnelbanan till spårvagnen när hon gick förbi Sergels torg. Hon blev kvar för att se hur det hela skulle utveckla sig, och började så småningom filma. En film som nu har spridits på Facebook. 

– Han hamnade i en dispyt med en av poliserna och ifrågasatte deras sätt att agera och bli arg. Han var väl också lite envis och backade inte. Och det är väl precis det som är upprörande, att när han till sist vände sig om blev han skjuten av polisen, berättar Matilda för Nyheter24.

Bild: Privat/Matilda Tudor

"Gjorde inget för att störa"

Enligt Matilda Tudor trängde polisen undan motdemonstranterna, som framför allt bestod av unga kvinnor. 

– De var väldigt hårdhänta. De stod med batonger, det var sparkar och det såg väldigt oprovocerat ut. Många stannade upp och försökte bryta in och säga ifrån.

Matilda blev en av flera som filmade tumultet på Sergels torg. Hon hann nämligen aldrig uppfatta motdemonstranterna som våldsamma, utan snarare som envisa om att komma närmre NMR med sin banderoll. Samtidigt skanderade de ramsor, så som "inga rasister på våra gator".

– Om man bortser från det så gjorde de inget annat för att störa den allmänna ordningen. De kastade varken sten eller hade något vapen, vad man nu kan föreställa sig. Det fanns inget sådant, det var verkligen bara att man fanns där med sin kropp och ville säga ifrån, säger Matilda. 

Bild: Privat/Matilda Tudor

Men Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen, har en annan syn på saken.

– De skanderade slagord och de rusade även mot NMR. Det kan säkert vara så under den tiden ert vittne var där men man behöver en överskådlig bild över hela situationen, säger Kjell Lindgren till Nyheter24.

För att skilja grupperna åt spärrade polisen av Drottninggatan och byggde en mur runt NMR.

Varken NMR eller motdemonstranterna hade dock egentligen tillstånd att demonstrera, vilket i sig är ett lagbrott.

Varför avlägsnades de inte från platsen?

–  För då skulle vi ha ett ännu större problem. Vår bedömning var att det skulle utlösa mer våld mellan grupperna, och det är vår skyldighet att ingripa när våld inträffar mellan olika grupper, säger Kjell Lindgren till Nyheter24.

Känner inte till att elpistol har använts

Polisen misstänker att fler brott än olaga demonstration inträffade under bråket i lördags. Bland annat ska flera poliser ha anmält hot mot tjänsteman. Dessutom greps två personer, fyra omhändertogs och tre avlägsnades från platsen. 

Kjell Lindgren har dock inte hört något om elpistolen som kan ha träffat en av motdemonstranterna. Det beror på att polisens pressavdelning inte kan se sådana specifika detaljer eftersom det är under utredning.

– Varje gång ett vapen används rapporteras det i våldsanvändningsrapporten. Därifrån utreds om våldet var befogat eller inte, säger Lindgren till Nyheter24.

Se hela händelsen i klippet ovan.

UPPDATERING 2018-03-15

Efter att videon fått stor spridning har polismannen anmälts för tjänstefel. Polisen själva försvarar dock händelsen.

Enligt polisens presstalesperson Per Fahlström avfyrades inte elchockvapnet, skriver SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du deltagit i en demonstration någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.