Afrikas kontinent håller på att delas i två.
Afrikas horn håller på att separeras från resten av Afrika. - Foto: Kenyansk myndighet

Gigantisk spricka delar Afrika – hastigheten chockar forskare

Den afrikanska kontinenten håller på att delas på tu. Det är inte nytt men forskare chockas över hur snabbt det går. En stor spricka har redan upptäckts i Kenya.


Det är ingen ny vetenskap att jordens kontinentplattor glider isär och rör på sig. Det ger upphov till jordbävningar och tsunamis och sakta men säkert förändras jordens utseende. 

För omkring 300 miljoner år sedan fanns endast en kontinent som fått namnet Pangea. I dag har vi sju kontinenter. Antarktis, Sydamerika, Nordamerika, Europa, Asien, Afrika och Australien. 

En av kontinenterna som är i riskzonen för att bli två är Afrika. Detta eftersom att den afrikanska plattan och arabiska glider isär.

Östafrikanska riftsystemet är området där plattorna rör på sig och ligger i Kenya. Riktsystemet består av sprickor och laviner och området är extra utsatt för exempelvis jordbävningar, skriver Independent.

Nu har en stor spricka spridit sig över vägen Mai Mahiu i Kenya och svalt stora mängder vatten. Med vatten i sprickan så bildades det fler sprickor i marken.

Den stora sprickan får forskare att tro att delningen av kontinenten sker snabbare än vad de tidigare har trott. I videos som filmats ovan ifrån så går det att se hur stor den är.

Sprickan förde med sig stora problem med trafiken och Mai Mahiu som är en av Kenyas mest använda vägar måste repareras.

Till Independent säger geologen David Adede att det är viktigt att forska kring området för att förhindra att byggnader och vägar påverkas av sprickan.

– Det finns ett stort behov av efterforskningar i området för att sammanställa en studie över området så att det går att råda vad som behöver göras med vägar och viktiga byggnader. 

Han tror att plattorna glider isär med två och en halv centimeter per år och att plattorna snart kommer vara helt isär. Detta kan leda till att Afrikas horn helt lossnar från kontinenten, skriver Independent.

TV: Räknar ner till jordens undergång – så fungerar domedagsklockan

Läs också om att en nytt "vaccin" mot cancer är klart för att testas på människor

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Sydafrika?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

2 timmar sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.