Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gigantisk spricka delar Afrika – hastigheten chockar forskare

- 23/03/2018, 19:06 -

Den afrikanska kontinenten håller på att delas på tu. Det är inte nytt men forskare chockas över hur snabbt det går. En stor spricka har redan upptäckts i Kenya.

Det är ingen ny vetenskap att jordens kontinentplattor glider isär och rör på sig. Det ger upphov till jordbävningar och tsunamis och sakta men säkert förändras jordens utseende. 

För omkring 300 miljoner år sedan fanns endast en kontinent som fått namnet Pangea. I dag har vi sju kontinenter. Antarktis, Sydamerika, Nordamerika, Europa, Asien, Afrika och Australien. 

En av kontinenterna som är i riskzonen för att bli två är Afrika. Detta eftersom att den afrikanska plattan och arabiska glider isär.

Östafrikanska riftsystemet är området där plattorna rör på sig och ligger i Kenya. Riktsystemet består av sprickor och laviner och området är extra utsatt för exempelvis jordbävningar, skriver Independent.

Nu har en stor spricka spridit sig över vägen Mai Mahiu i Kenya och svalt stora mängder vatten. Med vatten i sprickan så bildades det fler sprickor i marken.

Den stora sprickan får forskare att tro att delningen av kontinenten sker snabbare än vad de tidigare har trott. I videos som filmats ovan ifrån så går det att se hur stor den är.

Sprickan förde med sig stora problem med trafiken och Mai Mahiu som är en av Kenyas mest använda vägar måste repareras.

Till Independent säger geologen David Adede att det är viktigt att forska kring området för att förhindra att byggnader och vägar påverkas av sprickan.

– Det finns ett stort behov av efterforskningar i området för att sammanställa en studie över området så att det går att råda vad som behöver göras med vägar och viktiga byggnader. 

Han tror att plattorna glider isär med två och en halv centimeter per år och att plattorna snart kommer vara helt isär. Detta kan leda till att Afrikas horn helt lossnar från kontinenten, skriver Independent.

TV: Räknar ner till jordens undergång – så fungerar domedagsklockan

Läs också om att en nytt "vaccin" mot cancer är klart för att testas på människor

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit i Sydafrika?