Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Det här ska du göra vid ett terrorattentat

Nyheter | 30/03/2018 11:05

Sverige har haft förhöjd terrorhotsnivå sedan 2010, och även om sannolikheten att drabbas av ett terrordåd är lite är det bra att vara förberedd. Nu går polisen ut med sina bästa råd om hur man ska agera vid ett attentat.

Sannolikheten att drabbas av ett terrordåd är egentligen låg, men om man befinner sig på fel plats vid fel tillfälle kan konsekvenserna bli mycket allvariga.

Sverige har haft förhöjd terrorhotnivå sedan 2010, vilket innebär nivå tre av fem och som har bedömts av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). 

I skuggorna av terrordådet på Drottninggatan väljer polisen nu att informera om hur man som individ ska agera vid ett eventuellt attentat.

– Det är viktigt att vara förberedd, om man, mot förmodan, skulle drabbas, eller befinna sig i närheten av ett terrorattentat. För att vi gemensamt ska minska konsekvenserna av ett attentat vill vi från polisen därför ge följande råd och rekommendationer, säger Jonas Hysing, chef vid NOA, enligt polisens hemsida.

Här polisens rekommendationer:

Om du kan - fly

Om du har möjlighet ska du lämna platsen och sätta dig själv i säkerhet. Allmänheten, och därmed du, kan vara en måltavla.

Ett tips är att få in en vana att se efter nödutgångar, så du vet vart dem är i en nödsituation.

Sök skydd

Om du inte kan fly bör du söka upp en plats som du bedömer vara säker. Den ska ge dig skydd och du ska kunna gömma dig. Polisen uppmanar här att att vara uppmärksam på det du ser och hör. Stäng av ljudet på din telefon och ring inte i onödan till personer som kan befinna sig i ett riskområde.

Larma

Polisens främsta uppgift är att skydda medborgare och givetvis avbryta pågående attentat. För att polisen ska kunna göra detta behöver du larma 112, så fort du har möjlighet.

Berätta vilken plats, vad som har hänt, hur många gärningsmän det rör sig om och vilka vapen som använts. Polisen vill också veta hur gärningsmännen ser ut och var du senast såg dem.

Lyssna på uppmaningarna

När polis kommer till platsen vill du inte misstas för att vara gärningsman – så håll inget i händerna. Se också till att lyssna på myndigheternas uppmaningar och håll dig uppdatera, skriver Polisen.

Ytterligare attentat kan ske, så va uppmärksam.

Hör även larmsamtalet under terrordådet på Drottninggatan och läs om de nya detaljerna om Rakhmat Akilovs liv.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Var det här till hjälp?