Flygvärdinnan: 5 saker som kan få dig avslängd från flygplanet
Vad kan leda till att man blir avsläng från ett flygplan? Nyheter24 har svaret - Foto: TT/Shutterstock(Montage)

Flygvärdinnan: 5 saker som kan få dig avslängd från flygplanet

Visste du att rökning ombord på ett flygplan kan leda till att du aldrig får flyga med det bolaget igen? Om inte, så vet du nu. Det finns faktiskt flera saker som kan leda till att du blir avslängd från flygplanet.


Vad får man inte göra när man är ombord på ett flygplan? Det finns faktiskt ett par saker som kan leda till att du inte får åka med.

Nyheter24 har pratat med flygvärdinnan Sanna, som egentligen heter något annat. Hon jobbar på ett större flygbolag i Sverige. Hon berättade bland annat om ett par saker som kan leda till att en passagerare blir avslängd. 

Om en passagerare till exempel beter sig störigt på något sätt eller är för full så kan det hända att man får kliva av. 

– Det är svårt att säga rent generellt men vi kallar sådana passagerare för "unruly passangers". Det kan vara på grund av rökning, att man vägrar lyssna på oss, eller att man är sjuk eller för full, berättar Sanna och fortsätter:

– Det är vi som sätter gränserna för vilka personer vi vill ha med oss ombord på flygningen. Sedan meddelar vi kapten vad vi tycker och kapten fattar då beslut om hen ska med eller inte.

Om man röker ombord på planet får man inte flyga vidare, och det är även något som kan leda till böter. 

– Rökning brukar på många bolag även betyda att passageraren aldrig får flyga med bolaget igen och hen kan få dyra böter. Rökning är jättefarligt eftersom en brand är det värsta vi kan ha ombord på planet. 

För ett tag sedan berättade Sanna även att det finns en anledning till varför de hälsar dig välkommen när du kliver ombord. Det är dels för att se hur du mår men också för att hitta en speciell personer om de skulle behöva hjälp vid en nödsituation. 

– Om det skulle bli en nödsituation så vill vi hitta en person vi känner kan hjälpa oss. Vi vill ha någon som ser pigg, kry och stark ut. Gärna någon som kollar en i ögonen och säger "hej" vilket tyder på att personen visar respekt. Någon som bryr sig om andra och någon man känner att man skulle kunna lita på.

Vet du vad som händer om någon dör ombord på ett flygplan? Då kan du läsa om det här. Eller så kanske du vill läsa mer om den riktiga anledningen till varför flygvärdinnan säger "hej" när du kliver ombord? Det kan du läsa mer om här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du flygrädd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SBAB sänker bolåneräntorna

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.