Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Redan sommar i Stockholm – och på sex andra platser i landet

Nyheter | 23/04/2018 14:33

Under förra veckan blev det faktiskt sommar på flera håll, trots att det nyss blev vår. Det är extremt tidigt på året och det har bara skett ett fåtal år tidigare. Läs om exakt vilka platser som redan fått sommar.

Det var en helt otroligt varm helg på många håll i landet. Värmen var mycket efterlängtad eftersom våren kom senare än vanligt i år. Normalt brukar våren komma runt den 25 mars i Stockholm men i år så tog det två veckor längre, den 8 april var det äntligen vår i Stockholm. 

Nu har alltså till och med sommaren kommit till Stockholm och flera andra ställen i Sverige. Inte helt oväntat så var det till Skåne som sommaren kom allra först. 

Årstidskarta 20 april
Den 20 april visar årstidskartan sommar i Skåne. Bildkälla: SMHI

SMHI skriver att redan 16 april så blev det meteorologisk sommar på stationerna i Malmö och Lund. För att det ska räknas som meteorologisk sommar så måste det vara en dygnsmedeltemperatur på över tio grader under fem dagar i följd. Då räknas det som sommar från det första av de fem dygnen. 

Men det är långt ifrån bara Skåne som fått sommar. Den 17 april blev det sommar på några platser till i landet. Då kom som sommaren till Stockholm men också i Horn i Östergötland, Gladhammar, Kalmar och Oskarshamn som alla tre ligger i Småland, skriver SMHI

Den här glada nyheten gick SMHI ut med på lördagen och på grund av att även söndagens temperaturer var härliga kan det ha hunnit bli sommar på någon plats till. 

Årstidskarta 22 april
Så här såg årstidskartan ut 22 april. Bildkälla: SMHI

Att det är sommar i Stockholm så här tidigt är inte alls vanligt, det har bara varit sommar i Stockholm tidigare än den 17 april en gång. Det var 1803 då sommar anlände 14 april. Två andra år har sommaren kommit 17 april, nämligen 1964 och 1996, skriver SMHI

Vädret i veckan

Dock blir det lite kallare den här veckan och en hel del nederbörd rör sig in över landet. I söder faller det som regn men i norr kan det även komma lite snö. Det är därför troligt att årstiden går tillbaka till vår, som är mer normalt för den här tiden på året. 

Gillar du sommaren?