Fredag 27 Maj
Stockholm

Så sjukt mycket pengar sparar du om du slutar att röka

Fimpar du för gott så sparar du flera tusen
Man sparar flera tusen varje år om man slutar röka. Foto: TT

Den största fördelen med att sluta röka är utan tvekan att hälsan förbättras. Men eftersom det kostar så mycket att röka så betyder det ju att man sparar massa pengar på att fimpa för gott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att sluta röka är extremt bra av flera anledningar. Det absolut bästa är att du inte längre förgiftar din kropp. (Här kan du läsa om vad som händer i din kropp när du slutar röka.)

Men något som också är kul är tanken på att du helt plötsligt kommer att ha mer pengar. Även om det såklart beror på hur mycket du rökte, eller röker, så sparar du olika mycket pengar. Men att man sparar cash på att sluta röka är ett faktum. 

Under 2013 rökte svenskarna nästan 7 miljarder cigaretter, enligt Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning. Vilket i sig motsvarar 3,6 miljarder cigarettpaket och ungefär 20,2 miljarder kronor, enligt CAN:s rapport.

Vilket är sjukt mycket pengar. 

Nyheter24 har gjort en ungefärlig uträkning på hur mycket man kan spara om man slutar röka. Vi började med att räkna på någon som röker tre paket i veckan och räknade på att ett ciggpaket kostar 60 kronor, det varierar dock beroende på vilket märke man röker. 

Hur mycket sparar man egentligen på att sluta röka? Bildkälla: TT

Då skulle man ha sparat runt 9 360 kronor på ett år om man rökte tre paket i veckan. På tio år sparar man hela 93 600 kronor. Om man röker fyra paket i veckan så sparar man in 12 480 kronor på ett år och 124 800 på tio år. 

Men en del röker inte så mycket utan kanske landar på ett paket i veckan och då sparar man 3 120 kronor på ett år om man slutar. 

Har du koll på vad som händer i kroppen när man slutar röka? Efter två månader så börjar faktiskt risken att du drabbas av en hjärtattack minska och dina lungor fungerar bättre, något du kommer märka på din kondition. 

Efter ett halvår mår dina lungor mycket bättre och de små cilierna som transporterar bort partiklar från dina luftvägar har återhämtat sig. Efter ett år så har risken för att drabbas av en hjärtsjukdom, hjärtattack eller en stroke halverats. 

Om du vill läsa mer om vad som händer i kroppen när du slutat röka kan du göra det här. 

Men du kanske också vill läsa om 10 faser du går igenom när du försöker sluta röka? Det kan du göra här! Eller skäl till varför du borde sluta röka, som inte har med hälsan att göra? Då kan du läsa mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Röker du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela