Den 2 maj är det sista dagen att lämna in deklarationen
Idag är det sista dagen att deklarera - Foto: Skatteverket/Shutterstock

Idag är sista dagen att deklarera – här är allt du behöver veta

Om du inte har deklarerat ännu så är det verkligen dags att göra det. För idag, den 2 maj, är det sista dagen att göra det. Om man deklarerar för sent så kan man behöva betala en förseningsavgift, och det kan bli riktigt dyrt.


Har du deklarerat? Då kan du vara lugn. Men om det är så att du inte har deklarerat ännu så är det hög tid att göra det eftersom idag, den 2 maj, är sista dagen att göra det. 

Om du inte har deklarerat men ska göra det idag så kanske du har koll på avdrag och liknande, men om inte så kan du läsa om är 6 enkla avdrag du inte får missa här

5,7 miljoner personer har redan deklarerat men enligt Aftonbladet så saknar Skatteverket ungefär 30 procent av deklarationsuppgifterna. Om man inte deklarerar i tid utan gör det för sent kan det bli ganska dyrt. 

– Förseningsavgiften höjs numera med 1 250 kr per försening, berättade Kay Kojer, som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket för Nyheter24 förra året. 

Så om man inte deklarerar i tid riskerar man alltså att få betala en förseningsavgift. Förseningsavgiften för en månad låg på 1 000 kronor förut och nu är den 1 250 kr. För tre månader försening blir det 2 500 kronor och för fem månader så blir det hela 3 750 kronor, skriver Skatteverket.

Så ja, att inte deklarera i tid kan bli dyrt. 

Efter sabotage förra året beslutade Skatteverket att ta bort sina brevinkast, något som skapade kaos nu när deklarationerna som skulle lämnas in manuellt skulle lämnas. Därför kommer tiden förlängs med en dag, enligt SVT Nyheter Örebro. 

– Ja, vi har förståelse för att det kan bli så här eftersom det är första året brevinkasten är stängda för deklaranterna, därför har vi utökat möjligheten att lämna in pappersdeklarationen, med en dag. Det betyder att man kan komma tillbaka i morgon och lämna kuvertet på ett besökskontor då istället under kontorstid, om man inte hinner idag. Alltså egentligen en dag försent, men utan att behöva betala förseningsavgift, berättarSusanne Bronegård som är talesperson för deklarationsinlämningen på Skatteverket i Örebro, till SVT.

Idag är sista dagen att deklarera. Bildkälla: Skatteverket

För en del kanske grejen att göra ett avdrag är enkelt, men andra kanske inte har så bra koll på hur man faktiskt går till väga när man ska göra ett avdrag. Om du inte vet hur du gör kan du läsa om det här – och det är ganska smidigt. 

De som registrerade ett bankkonto och hade eller skaffade digital brevlåda fick sina skattepengar redan i april. Men när de "tidiga" skattepengarna skulle betalas ut så skedde ett litet misstag hos Skatteverket som ledde till att ungefär 40 000 personer inte fick sina pengar i tid. Här kan du läsa mer om det.

– Det stod att mina kontouppgifter saknades trots att jag anmält i tid. Jag blev besviken eftersom jag har väntat på pengarna, sa Johanna, som var en de som drabbades, till Nyheter24. 

Du kanske också vill läsa om barnets namn som Skatteverket inte godkände? Här kan du läsa om det

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du deklarerat?
Tack för din röst!