Du gör en hel del konstigt i sömnen.
Sömn - Foto: Unsplash

5 saker du gör i sömnen – som är lite konstiga

Nej du sover inte som en stock. Antagligen, precis som alla andra, gör du en hel del skumt under natten. Här är fem saker du gör i sömnen – som är lite konstigt.


Förutom att snarka och vrida på dig så gör du också en del annat i sömnen. Saker som du inte vet att du gör, om du inte har en partner som påpekar det. 

Medical news today har listat fem saker du gör när du sover som är, om du tänker efter, lite underligt. 

Svär i sömnen

Att prata i sömnen är vanligare hos barn och yngre vuxna än hos vuxna, även om det förekommer hos dem. Oftast är det obegripligt mummel, men inte alltid!

"De som pratar i sömnen gör det oftast lite och sällan men det kan variera från person till person. Från vissa hörs små ljud som inte går att förstå medan andra säger hela fraser och begripliga meningar. De kan till och med komma frekvent och vara som långa tal som låter argt eller fientligt", förklarar neurologen Shelly Weiss i sin bok "Parasomnias" skriver Medical news today.

Att längre meningar är fyllda av svärord och arga uttryck är enligt en studie från Oxford inte så konstigt. Till och med så vanligt att det var, i studien, 800 gånger större risk att personen svor i sömnen än när hen var vaken.

Här kan du läsa om varför vi drömmer mardrömmar och här om hur du blir av med mardrömmar.

Pratar du sömnen? Då säger du antagligen en hel del svordomar i sömnen. Bildkälla: Unsplash

Går i sömnen

Du har säkert hört om personer, eller är en själv, som går i sömnen. De som går i sömnen gör det under den sömn som för oss är allra djupast. Alltså den sömn som kallas REM-sömn. Då saktar hjärnan ner och vi blir svåra att väcka. 

"Episoder börjar ofta med individen sitter upp i sängen, rotar bland sängkläder, beter sig på ett förvirrat sätt innan de går ut ur sängen och börjar långsamt gå runt. Ögonen är vanligtvis öppna, ofta med en förvirrad "glansig" stirrande blick", skriver neurologen Shelly Weiss. 

Här kan du läsa mer om varför personer går i sömnen och varför man inte ska väcka någon som går i sömnen.

Men det är inte bara att gå i sömnen som faller under denna kategori. Det är nämligen också vanligt att personer som går i sömnen också smsar, äter eller till och med kör i sömnen. 

Speciellt smsa i sömnen ska inte vara ovanligt hos yngre vuxna, skriver Medical today.

"Sexsomnia"

Vissa försöker ha sex med sin sovpartner. Bildkälla: Unsplash

Mastruberar, pillar eller har sex. I sömnen kan det vara så att du gör det ena, det andra eller alla tre. Vad som stämmer i alla tre fall? Det är inget en minns när en vaknar. 

"Faller" i sömnen

Du har säkert känt som att du faller i sömnen – precis innan du somnat. 60 till 70 procent av vuxna upplever att detta "fall" precis innan de somnar och beror på att musklerna snabbt drar ihop sig. 

Det finns kopplingar mellan stress, ångest, koffein, nikotin och dessa "ryck". 

Rör sig

Vissa personer, kanske du, rör på sig i sömnen. Och inte vanligt vridande och vändande utan utåtagerande rörelser som kan kopplas ihop med den aktuella drömmen. 

Det är vanligt att personer som rör sig på detta sätt i sömnen ofta är aggressiva mot sig själva eller andra. Koffein, nikotin och alkohol är triggande, skriver Medical news today.

TV: Därför borde du verkligen inte sova med öppet fönster

Läs också om hur farligt det är att bli väckt när du går i sömnen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar du i sömnen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.