Sexistiska budskapet på studentflaket chockar: "Så vidrigt"

En bild på ett studentplakat sprids just nu på internet och får hård kritik på sociala medier. Rektorn på skolan i Upplands Bro där det hända berättar att eleverna kommer få en skriftlig varning.


Nu börjar studentiden och det börjar dra ihop sig till den stora dagen. Förberedelser görs i form att shopping, planering och övning. 

Enligt tradition ska studenterna, på den stora dagen, åka flak. Och på flaket ska det vara en banderoll med något vitsigt och roligt. 

Men precis som med allt annat så finns det personer som tar det för alldeles för långt och passar på att sprida budskap som inte är passande. 

Och så verkar vara fallet även i år. En bild på en banderoll som hånar #metoo-uppropet sprids just nu på sociala medier. Den har texten: 

"#Metoo för kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats"

Banderollen upprör många. Bildkälla: Faksimil Instagram

Något som har upprört väldigt många. Kommentarsfälten där bilden sprids fyllas av reaktioner som "Vidrigt", "fy" och "Jag blir så upprörd". 

Nyheter24 pratade med Christian Eklöv Hagman som är rektor på Upplands-Brogymnasiet. Han förklarade att lärare på skolan fått syn på banderollen och direkt pratat med eleverna och tagit ner den. På skolans hemsida har man även publicerat en text om händelsen

– Det är jättetråkigt. Det som kommer hända är att eleverna får en skriftlig varning därför att det strider mot vår värdegrund och skapar oro, säger Eklöv Hagman till Nyheter24.

Skolan ska också ha skickat ut information till elever och föräldrar inför student för att påminna om att deras värdegrund på skolan måste följas även på studenten. 

Det är inte första gången ett sexistiskt flak synts på studenten

På ett väldigt uppmärksammat flak från 2014 hade några skrivit: "Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg! 2:an var värst, det tyckte hon också". 

Elevernas egna ord om budskapet

Studenterna bakom det sexistiska budskapet berättade för Aftonbladet att alla i klassen var överens om vad som skulle stå på den. Och att det ska ha varit ett "internskämt" och att det inte var tänkt att det skulle stå kvar på studentdagen.

– Vi skämtar med varandra. Typ ”vad ska du göra sen, ska du ligga dig upp till toppen?”. Lite så. Det är ganska grovt språk i vår klass. Därför ville vi spegla det på vårt flak, så som vi skämtat med varandra, säger två elever i klassen till Aftonbladet. 

Efter att den kritiserade bilden spridits i sociala medier har klassen fått hatkommentarer riktade mot sig. 

– Okej, vi skrev det där och det var jättefel nu när man märker hur folk reagerar, men det ger ingen rätten att hänga ut oss.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 3 saker du absolut inte ska skriva på ditt studentflak och hur sjukt mycket det kostar att ta studenten. 

TV: Offentligt sex, fylla och inbrott hos lärare – så firar norrmän studenten

/
Firade du din student?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

1 timme sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.