Det är en del som ska köpas in till studenten
Hur mycket kostar det egentligen att ta studenten? - Foto: TT

Så här sjukt mycket kostar det att ta studenten

Studentkläder, plakat, studentflak och studentmössa. Bara det är flera tusen kronor. Att ta studenten är något som många längtar till, men det är också något som kostar väldigt mycket pengar.


Hur mycket kostar det egentligen att ta studenten? Svaret: flera tusen. 

För över fem år sedan visade en rapport på Svensk Handel att det sammanlagt kostar runt 15 500 kronor att ta studenten. En annan beräkning från Swedbank visade att summan för hela kalaset landade slutsumman på närmare 16 000 kronor, nämligen 15 870 kronor. 

Vilket är väldigt mycket pengar. 

Då räknade man med allt från kläder, tackkort och studentflak till balen, middagen och alla fester och även taxi.

Förra året släppte Svensk Handel ännu en studentrapport där man hade frågat studenter hur mycket de hade planerat att lägga på sina inköp i handeln inför studenten. Alltså på saker som studentmössa och kläder. 

Totalt uppskattade personerna i undersökningen att de skulle lägga runt 5 300 kronor och runt 2 000 av den summan räknades gå åt till klänning eller kostym.

Det var inte bara kläder till själva studentdagen som de menade att de skulle köpa nya, utan även kläder till studentskivor och presenter. 

Så ja, att ta studenten är riktigt dyrt. Men det går ju så klart att välja att inte göra det dyrt eftersom det inte finns något måste att köpa nya saker. 

Om du håller på och ska söka jobb till efter studenten så kanske du vill läsa om yrkena som är bäst, och sämst, betalda? Här kan du läsa om yrkena som är bäst betala i Sverige. Och är du intresserad av att ta reda på vilka yrken som inte alls är så bra betalda kan du göra det här

Du kanske också vill läsa om saker du inte får skriva på din studentmössa? Det kan du göra här! Eller så kanske du vill läsa om saker ni inte borde skriva på studentflaket? Isåfall kan du läsa mer om det här.

Här kan du läsa om 10 ord du inte får skriva på din studentmössa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det för dyrt att ta studenten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man i 75-årsåldern blev nästan blind – fick vänta "orimligt länge" på vård

Putin ställer som väntat upp i vårens val

Rysslands president Vladimir Putin ställer upp i nästa års presidentval som hålls i mars, rapporterar ryska statliga medier. Det innebär att han tillåts hålla kvar sitt orubbliga grepp om makten i minst sex år till.

Riksbanken: Inflationstrycket avtar verkligen

Per Jansson, vice riksbankschef ser allt mer positivt på inflationsläget. I ett tal i Malmö kommenterade han de senaste inflationssiffrorna:

Ringhals 4 uppe i full effekt i eftermiddag

Ringhals kärnkraftsreaktor 4 ökar produktionen igen efter att ha levererat el på halv effekt i ett par dagar. Klockan 17 ska full effekt ha uppnåtts, uppger Ringhals presschef Anna Collin till TT.

Larm om beväpnad man vid skola – eleverna inrymda

En skola i Karlstad har inrymts efter uppgifter om att en beväpnad person ska ha synts till i närheten av skolan, rapportera Nya Wermlands-Tidningen.

Stopp i Klaratunneln i flera dagar

Klaratunneln i centrala Stockholm kan komma att vara stängd i flera dagar efter en trafikolycka på fredagsmorgonen, uppger Trafikverket.