Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här sjukt mycket kostar det att ta studenten

Nyheter | 08/04/2018 12:36

Studentkläder, plakat, studentflak och studentmössa. Bara det är flera tusen kronor. Att ta studenten är något som många längtar till, men det är också något som kostar väldigt mycket pengar.

Hur mycket kostar det egentligen att ta studenten? Svaret: flera tusen. 

För över fem år sedan visade en rapport på Svensk Handel att det sammanlagt kostar runt 15 500 kronor att ta studenten. En annan beräkning från Swedbank visade att summan för hela kalaset landade slutsumman på närmare 16 000 kronor, nämligen 15 870 kronor. 

Vilket är väldigt mycket pengar. 

Då räknade man med allt från kläder, tackkort och studentflak till balen, middagen och alla fester och även taxi.

Förra året släppte Svensk Handel ännu en studentrapport där man hade frågat studenter hur mycket de hade planerat att lägga på sina inköp i handeln inför studenten. Alltså på saker som studentmössa och kläder. 

Totalt uppskattade personerna i undersökningen att de skulle lägga runt 5 300 kronor och runt 2 000 av den summan räknades gå åt till klänning eller kostym.

Det var inte bara kläder till själva studentdagen som de menade att de skulle köpa nya, utan även kläder till studentskivor och presenter. 

Så ja, att ta studenten är riktigt dyrt. Men det går ju så klart att välja att inte göra det dyrt eftersom det inte finns något måste att köpa nya saker. 

Om du håller på och ska söka jobb till efter studenten så kanske du vill läsa om yrkena som är bäst, och sämst, betalda? Här kan du läsa om yrkena som är bäst betala i Sverige. Och är du intresserad av att ta reda på vilka yrken som inte alls är så bra betalda kan du göra det här

Du kanske också vill läsa om saker du inte får skriva på din studentmössa? Det kan du göra här! Eller så kanske du vill läsa om saker ni inte borde skriva på studentflaket? Isåfall kan du läsa mer om det här.

Här kan du läsa om 10 ord du inte får skriva på din studentmössa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det för dyrt att ta studenten?