Forskare tycker inte att det är bra att sova för mycket.
Forskning sömn - Foto: Unsplash

Forskare: Därför är det inte bra att sova för mycket

Gillar du att sova MYCKET? Det låter kanske bra men forskning pekar på annat. Att sova för mycket kan bland annat ge dig högt blodtryck och ökad aptit.


Älskar du att sova? Att ta en riktigt lång sovmorgon och på det kanske en tupplur på dagen? Det ska du akta dig för visar ny forskning. 

I en ny studie, publicerad i BMC public health av Seoul National University College of Medicine, analyserades data från 133 608 män och kvinnor i åldrarna 40 till 69 års ålder från Korea. Forskarna studerande deltagarn i  nio år, och de kom fram till att sova för mycket kan vara skadligt, skriver Independent.

Att sova för mycket ökar risken för att drabbas av diabetes typ två. Bildkälla: Unsplash

Kvinnorna och männen placerades i tre olika grupper. De som sov mindre än sex timmar per natt, de som sov mellan sex och åtta timmar och de som sov mer än tio timmar. De såg att de som sov för lite, mindre än sex timmar, var i riskzonen för metabolt syndrom.

Metabolt syndrom är samlingsnamn för saker som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och ger symptom som bukfetma, insulinresistens, dyslipidemi (för mycket fettmolekyler i blodet) och högt blodtryck. Det kan i sig leda till bland annat diabetes typ två. Men det ökar även risken för diverse folksjukdomar, skriver Läkartidningen.

Det är inte bra att sova för lite – men inte heller för mycket. Bildkälla: Unsplash

Men åter till studien. Vad forskarna inte hade räknat med var att de som sov mer än tio timmar per natt också de var i riskzonen för metabolt syndrom. 

– Detta är den största studien som undersöker en dos-respons förening mellan sömnvaraktighet och metaboliskt syndrom och dess komponenter separat för män och kvinnor, säger Claire E. Kim, ledande författare till studien, skriver Independent.

Så hur länge ska man sova varje natt?

Oavsett om du är man eller kvinna så bör du, i vuxen ålder, sova ungefär sju till åtta timmar per dag. Då minskar du risken för insulinkänslighet och diabetes typ två. Mer om det kan du läsa här.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9 anledningar till att du känner dig trött hela tiden och om varför du kanske behöver mer sömn än andra.

Har du sömnproblem kan du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för att få hjälp.

TV: Därför borde du verkligen inte sova med öppet fönster

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sover du bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkt farligt föremål hittat – bombskyddet ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.