Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning visar: Exakt så här länge måste du sova – för att vara frisk

- 02/08/2016, 00:00
Det finns en exakt siffra på hur mycket sömn en människa behöver för att fortsätta vara frisk enligt ny forskning.
1 av 3

Det finns en exakt siffra på hur mycket sömn en människa behöver för att fortsätta vara frisk enligt ny forskning.

TT

Och den siffran är...
2 av 3

Och den siffran är...

TT

Sju timmar. Varken mer eller mindre.
3 av 3

Sju timmar. Varken mer eller mindre.

TT

Det finns faktiskt en exakt siffra för hur länge du bör sova enligt forskningen.

Enligt forskning från holländska Virje Universiteit Medical Centre finns det en så kallad "sweet spot" för hur länge en människa egentligen ska sova – om personen vill vara frisk, det skriver Psychology Today.

Efter att ha undersökt sambandet mellan potentiell diabetes, insulin och hjärtsjukdomar hos 788 friska människor mellan 30 och 60 år upptäckte forskarna att det faktiskt finns en exakt siffra på hur länge man bör sova.

Studien visade att för män, men inte för kvinnor, var sju timmars sömn den ultimata längden. Att sova just sju timmar visade sig minska insulinkänsligheten och även minskade risken för att drabbas av diabetes typ 2.

Flera andra undersökningar har tidigare kommit fram till liknande slutsatser, fortsätter tidningen, och då var även kvinnor inkluderade i gruppen som bör sova högst sju timmar per natt, det skriver Psychology Today.

Så om du ska sova så bra som möjligt för att hålla dig frisk så är det mellan sju timmar som gäller. Varken mer eller mindre. Sorry alla sjusovare.

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför tiden på snooze-knappen alltid är nio minuter.

Sover du 7 timmar varje natt?