Annika och hennes två barn lyckades rädda livet på en igelkott.
Nedskräpning - Foto: Privat

Annika räddade igelkottens liv – efter att den fastnat i förpackning

När 26-åriga Annika Reitan var och spelade fotboll med sina barn hittade de en igelkott i nöd. Med hjälp av en veterinär kunde de rädda dess liv. Nu vill hon uppmana personer att ta upp skräp efter sig.


Det blev en dramatisk torsdag för 26-åriga Annika Reitan och hennes två barn på fyra och sju år. De gick ut för att spela lite boll när de upptäckte något de först trodde var en stor råtta.

– Sen såg vi att det var en liten igelkott med en Max lyxshake-förpackning runt huvudet. Och vi fick självklart panik eftersom att vi ville rädda honom. Barnen blev såklart jätterädda. Vi såg att han led, säger Annika till Nyheter24.

Annika räddade en igelkott som fastnat med huvudet i en mugg från Max. Bildkälla: Privat

Annika bestämde sig för att be om hjälp på Facebook eftersom att hon inte hade en aning om hur hon skulle hjälpa igelkotten. Men svaren kom inte snabbt nog så det blev att kontakta en veterinär. 

– Hade jag dragit av förpackningen rakt ut så hade den fastnat och sen hade locket suttit kvar runt halsen på den så veterinären bad mig att först sätta på mig vantar och långärmat, det fanns ju risk för att han skulle ta ut sina taggar, och sen att börja dra lite lätt. Så jag började dra lite åt sidan för att veterinären sa att han skulle hjälpa till lite själv, säger Annika. 

Till slut kom igelkotten loss. Bildkälla: Privat

Och det gjorde den lilla. Trots att han antagligen var vettskrämd så var det som att han ändå kunde förstå att Annika och hennes barn bara ville hjälpa honom. Han tog inte ut sina taggar utan vickade på huvudet för att hjälpa till. 

– Den var helt still och jättesnäll och lät mig ta bort den. Sen tittade den på mig och sprang iväg. Mina barn tog ut förpackningen direkt och slängde den i papperskorgen, säger Annika till Nyheter24.

Annika berättade om händelsen på Facebook – för att uppmana personer att sluta slänga skräp på marken. Bildkälla: Privat

Efter den något dramatiska händelsen så gick Annika ut och berättade om den på Facebook – för att uppmana personer att sluta slänga skräp på marken.

Det är inte första gången som igelkottar har fastnat i just Max förpackningar, läs mer om det här, så Nyheter24 pratade med Marita Wengelin, pressansvarig hos Max, för att se om de är medvetna om faran deras muggar utgör i naturen. 

– Vi tycker det är himla tråkigt. Det är många gäster som köper i drive in och sen så tar de inte med skräpet hem eller kastar i en papperskorg utan slänger det i naturen sen så inträffar det här. 

Marita Wingelin berättar att de uppmanar gäster att slänga skräp i deras papperskorgar genom att göra det tydligt vart gästerna kan slänga skräp. 

– Sen har vi tittat på andra lösningar på förpackningar också men vi har ingen ny lösning nu. Det finns alltid med på vår agenda eftersom att det är mycket beklagligt. Men vi känner också att det finns ett ansvar hos gemene man att ta hand om sitt eget skräp. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det är rökarna som skräpar ner mest och om att kossor dör – på grund av nedskräpning.

TV: Människornas slarv kunde ha blivit igelkottens död – här räddas den av Annelie

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du slänga skräp i papperskorgen?
Tack för din röst!