Det lever cirka 300 vargar i Sverige.
Vad ska du göra om du stöter på en varg i skogen? - Foto: Heiko Junge TT/TT & Pixabay

Om du möter varg – gör så här

Om du skulle möta en varg, skulle du då lägga benen på ryggen eller stå blickstill? Det är inte alltid lätt att veta. Nyheter24 reder ut vad du ska göra om du stöter på en varg i det vilda.


Vi har tidigare skrivit om vad du gör om du blir biten av en huggorm eller vad du gör om du möter en björn. De är dock inte de enda djuren du kan stöta på om du är ute och vandrar i skogen. Har du otur så kan du stöta på en varg helt plötsligt. 

Och vad ska man göra då? Nyheter24 kontaktade Olof Liberg, vargexpert och docent i viltekologi, för att att reda ut det.


En smygande varg i vintertid. Bild: Heiko Junge/TT

Vad ska du göra för att undvika att stöta på en varg?

– Det du kan göra är att försöka tala om att du finns. De försöker undvika dig lika mycket. Eftersom vargen är skygg så ska du prata högt och klampa på, gör mycket väsen av dig.

Låt oss säga att du, trots att du pratat högt, möter en varg. Vad gör du då?

– Stanna direkt, fortsätt inte att springa. Det är så att vargen precis som hundar och de flesta rovdjur har en sorts förföljelsereflex att haka på om en person springer. De kan följa efter av ren nyfikenhet men det kan ändå kännas obehagligt.

Efter att du har stannat då, vad kan du göra då?

– Ta ett kort och snabbt utfallssteg mot vargen och vråla till, det kan skrämma den. Har du möjlighet att ta upp en pinne eller en sten som du kan slänga på vargen, gör det. Sen är det så att ju större pinne eller sten, desto bättre.

Om stenen missar och pinnen gick av ?

– Då kan du, om du känner dig hotad och har testat allt, försöka klättra upp i ett träd om det finns ett i närheten. Vargar kan inte klättra som tur är.

Om vargen angriper dig, vad kan man göra då?

– Det är så fruktansvärt ovanligt så att vi inte har så mycket erfarenhet av vad man ska göra. Det hjälper inte att ligga helstil, helst ska du slåss. Det viktiga är att försöka hålla sig på benen så länge som möjligt. Klipp till vargen på nosen om du kan med ett hårt knytnävsslag rakt framifrån, då kan du krossa vargens näsben. Förutom nosen så är ögonen också en känslig punkt om man nu har sinnesnärvaro att komma ihåg det.

Fakta om vargen:

  • Vargar är ett flockdjur.
  • Vargar i Sverige blir cirka 80cm höga och kan väga mellan allt från 35-50kg.
  • En vuxen varg har kapacitet att döda en älg
  • Det lever cirka 305 vargar i Sverige

Fakta hämtat från Vargfakta och Naturvårdsverket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!