Cajsa von Zeipel sommarpratar
Idag är Cajsa von Zeipel sommarvärd i P1. - Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio/Wikimedia commons/Dator66

Här är Cajsa von Zeipels sommarprat 2018

Cajsa von Zeipel berättar i sitt sommarprat om de höga krav hon hade på sig själv i början av karriären och hur allt gick bättre när hon släppte på dem. Hon hyllar också kärleken Sofie som hon nu är gift med.


Idag, söndagen den 5 augusti, är det Cajsa von Zeipel som är sommarvärd i P1. 

I sitt sommarprat berättar hon om hur hennes konstnärskarriär började kämpigt när hon inte kom in på de konstskolor hon sökte till. Det blev succé först när hon la det hon trodde att hon skulle jobba med åt sidan och började vara mer ärlig som hon själv beskriver det. 

Cajsa von Zeipel gjorde en mängd skulpturer och skickade in bilder och små delar till ansökningen till Kungliga Konsthögskolan. Hon blev antagen och kände att karriären äntligen kunde ta fart på riktigt. 

I sitt sommarprat berättar Cajsa von Zeipel om hur karriären tog fart. Bildkälla: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Hennes skulpturer föreställer överdimensionerade kvinnor av gips och jesmonite. Skulpturerna är helt vita och Cajsa beskriver själv hur hon alltid vill att kvinnoskulpturerna ska ha starka uttryck och aldrig vara försiktiga eller hjälplösa som kvinnor ofta har porträtterats historiskt. 

En av hennes skulpturer står utanför entrén till Mood-gallerian i Stockholm, och du har säkert lagt märke till den om du gått förbi där någon gång. 

Utanför shoppinggallerian Mood i Stockholm står ett av Cajsa von Zeipels verk. Bildkälla: Wikimedia commons/Dator66

När Cajsa flyttade till New York hade hon gjort sig som ett namn i Sverige, men hennes världsbild kastades snabbt omkull i USA. Ingen kände till hennes verk och självförtroendet fick sig en törn. 

Där fick hon även upp ögonen för att ge sina skulpturer nya och mer varierade ansikten. 

Några av Cajsas skulpturer. Bildkälla: Staffan Löwstedt / SvD / TT

I sitt sommarprat berättar hon även om sin uppväxt med en pappa som var feminist. Det var honom som hon ringde först när hon fick mens och även honom hon ringde för att berätta att hon blivit kär. 

Hon satt på tunnelbanan när hon ringde samtalet och mellan två stationer kom hon med avslöjandet att det var en kvinna hon blivit kär i. Pappans svar kom snabbt. 

– Jaha ja, men du är väl fortfarande kär?

Cajsa berättar att hon blev förvånad när hon förstod att hon var homosexuell, hon förstod inte riktigt hur hon inte kunde insett det innan. 

– Jag hade inte alls svårt för starka tjejer, det var beundran. Ibland romantisk, säger hon i Sommar i P1. 

Idag är hon gift med kärleken Sofie, som hon blev presenterad för av sitt ex och första kärlek. Sofie och Cajsa träffades på en öppning av Sofies galleri. 

Här hittar du hela avsnittet.

Har du lyssnat på Adam Tenstas sommarprat ännu? Här hittar du all info om vad han pratar om

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på hennes sommarprat?
Tack för din röst!