Här är allt du behöver veta om solförmörkelsen den 11 augusti
Den 11 augusti kan man se den partiella solförmörkelsen från Sverige - Foto: Håkon Mosvald Larsen/NTB scanpix/TT/ Johan Gunseus / TT

Imorgon är det solförmörkelse – här är allt du behöver veta

Nyligen kunde man se århundradets månförmörkelse, eller blodmåne som det också kan kallas. Men den 11 augusti är det även dags för en partiell solförmörkelse.


För knappt två veckor sedan så var det århundradets sjukaste månförmörkelse, eller blodmåne som det också kan kallas när det är en total månförmörkelse. Vad som händer när det bli månförmörkelse är att fullmånen flyttar sig in i jordens skugga. 

För att en månförmörkelse ska uppstå så måste fullmånen infinna sig och månen, jorden och solen ska ligga i en exakt linje. 

Här kan du läsa allt om den. 

Men det är faktiskt solförmörkelse snart också och det är inte alls långt dit. För imorgon, den 11 augusti, så kommer man att kunna se en partiell solförmörkelse i Sverige. Mellan klockan halv elva och tolv på förmiddagen så kommer den partiella solförmörkelsen att kunna skådas i Svealand och Norrland, skriver Dagens Nyheter.

Bäst ser man i Kiruna där solen kommer täckas runt 25 procent av månen. Bor man i Stockholm så har man inte riktigt lika tur för där kommer solen täckas runt fem procent. Det kommer alltså att vara mindre och mindre tydligt ju längre söderut man är, Aftonbladet via TT.

Solförmörkelse. Bildkälla: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix/TT

Aftonbladet skriver att TT har pratat med den amerikanske astronomiprofessorn Jay Pasachoff som även är  expert på solförmörkelser. Han berättar att det inte kommer att bli mörkt, men han tycker ändå att det kommer att bli roligt och intressant. Pasachoff har sett 68 solförmörkelser och minns de alla och lördagens fenomen kommer att bli den 69:e. 

Vad är en solförmörkelse? 

När månen passerar mellan solen och jorden och hamnar i en exakt linje så skyms solen och solförmörkelse uppstår. Total, partiell och ringformig solförmörkelse är de tre olika typer det finns. Fyra gånger under 1900-talet så inträffade det en total solförmörkelse i Sverige – 1914, 1927, 1945 och 1954.

Det dröjer ganska länge till gång en total solförmörkelse uppstår så man kan uppleva den i Sverige. Det är nämligen inte förens år 2126, skriver Aftonbladet via TT.

Men om man verkligen vill se en total månförmörkelse kan man göra det 2026, men då får man resa lite om man bor i Sverige. För det är nästa gång det inträffar i Europa och om man vill se den då så får man vara beredd att åka till norra Spanien eller Island.

Du kanske också vill se bilder från hur solförmörkelsen för några år sedan såg ut från rymden? Det kan du se här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en solförmörkelse?
Tack för din röst!