Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stora höststormen: Nu höjer SMHI varningen

Nyheter | 20/09/2018 10:57

Imorgon förväntas en riktigt höststorm dra in över Sverige. Det blir rejält blåsigt, och nu höjer SMHI varningen.

Nyheter24 har tidigare under veckan rapporterat att det kommer att bli rejält blåsigt i stora delar av landet under fredagen. Nu höjer SMHI varningen till en klass 2 över Skagerak. Vindarna kan nämligen komma att bli så starka som 30 meter per sekund.

Gränsen för orkan går vid 32,7 meter i sekunden, men i nuläget vet man inte om stormen kommer att nå de massiva nivåerna

– Då är det mycket besvärligt väder och kan förväntas innebära en fara för allmänheten, säger Charlotta Eriksson vid SMHI till Aftonbladet.

Men på land, i är prognosen fortfarande osäker, och SMHI har därför inte utfärdat en varning än. Det är främst Västsverige som drabbas av det hårda vädret.

– Det kommer vara blåsigt på fredag och natten mot lördag kan vi konstatera, men exakta vindstyrkor och i vilka områden är lite osäkert. Det kan gå upp i stormbyar, säger Charlotta Eriksson.

Under veckan har meteorloger varnat för stormen som drar in, som har kallats för årets första stora höststorm – läs mer om det här.

– Studsmattorna flyger ofta iväg så surra fast dem, sa Erik Rineskär, meteorolog på Foreca, till Göteborgs-Posten under gårdagen.

Så håll i hatten om du ska tillbringa helgen på västkusten!

Halland och norra Skåne ligger också i farozonen för höststormen, men på östkusten blir det något lugnare.

– Ostkusten blir betydligt lugnare även om det blir blåsigt där också. Det kommer skurar och blåst även i Stockholmsområdet, men inte i närheten av de vindstyrkor som i Västsverige, berättade meterologen Tora Tomasdottir för GT tidigare i veckan.

Håller du med?