Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksbankschefen bekräftar: Den digitala valutan e-kronan ska testas

- 08/11/2018, 19:35

I flera års tid har det tisslat och tasslats om den digitala valutan e-kronan. Nu kan äntligen Riksbankschefen Stefan Ingves bekräfta att en testpilot av e-kronan är på ingång för att testas.

Kryptovalutor och e-kronor har sedan några år tillbaka varit drömmen om ett samhälle då transaktioner är säkrare, snabbare och tillgängligare för människan. 

Nu ser det ut som att Sverige är på väg in i den digitala valutans värld då riksbankschefen Stefan Ingves gick ut med att Riksbanken kommer att testa en pilotversion av det de kallar för e-kronan, skriver Expressen.

– Det är viktigt att uppdatera de pengar Riksbanken ger ut till ett format som passar den moderna ekonomin. Därför kommer Riksbanken utveckla en pilotversion av e-kronan, säger Ingves till Expressen.

Det är inte första gången e-kronan har varit på tal utan redan 2016 så var den digitala kronan ett hett samtalsämne och den diskuterades flitigt hos Riksbanken. Det har vi skrivit mer om här.

Ska prövas under en period

Den digitala kronan kommer att testas under en period och därefter kommer riksbanken att ta ett beslut om vi andra, det vill säga allmänheten får ta del av den digitala valutan.

– När vi sedan har testat pilotversionen kan vi välja att ge ut, eller inte ge ut, en digital krona till allmänheten, säger riksbankschefen Stefan Ingves till Expressen.

Det kommer dessvärre, för den som är otålig, att dröja en liten stund innan ens testversionen lanseras. Stefan Ingves sade nämligen under en konferens som Dagens industri höll att pilotversionen e-kronan kommer att komma inom två år.

Men den som väntar på något gott?

"Vi kan gott ligga i framkant"

E-kronan skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant för pengarnas värde. Det verkar även så att riksbankschefen Ingves är positivt ställd till det potentiella intåget av e-kronan i det svenska samhället.

– Riksbanken var först i världen med att ge ut fysiska sedlar. Så vi kan gott ligga i framkant nu också, säger Ingves till Dagens Industri.

Vad är e-kronan?

Ja – det är en fråga som man kan ställa sig. Så här förklarar Riksbanken den digitala valuta på sin hemsida:

"En e-krona skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant för pengarnas värde. I dag erbjuder Riksbanken endast bankerna och övriga deltagare i RIX digitala pengar. Övriga digitala pengar i samhället är privata bankpengar som ges ut av affärsbankerna"

"E‐kronan skulle kunna bli en modern krona i elektronisk form som kompletterar kontanter i fysisk form. Allmänheten skulle då ha fortsatt allmän tillgång till centralbankspengar"

Är du i akut behov av pengar? Lugn bara lugn. Nyheter24 ger dig en lista på saker du kan göra för att få in pengar SNABBT. Här kan du läsa mer!

Vill du att Sverige inför en e-krona?