Onsdag 8 Dec
Stockholm

SMHI klass 1-varnar för mycket snö och kulingvindar

En person som åker skidor, två tjejer som går i regn, karta över Sverige
Snön är på gång. Foto: Johan Nilsson/TT / Johan Nilsson/TT / Pixabay

Det blev många som fick vara utan snö första advent, men hur ser det ut inför andra advent? Nu har SMHI gått ut med en klass 1-varning för stor mängd snö och hårda vindar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som vi märkt har temperaturen inte varit superlåg senaste dagarna. Det har blåst en hel del men framförallt regnat från och till nästan över hela landet. Riktigt ruggväder. Men enligt meterologen Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm blir det snart ändring på det. 

Ta det försiktigt i morgontrafiken

Framförallt kommer det det komma en hel del snö i norra Dalarna och uppåt.

– Befinner man sig i de norra delarna av landet så ta det lite försiktigt i morgontrafiken, säger Lasse Rydqvist till Expressen.

Klass 1-varning

Under måndagskvällen gick SMHI ut med en klass 1-varning. Det gäller kraftiga snöfall i Dalarna och Jämtland, men det är inte bara de som drabbas.

– Det kan komma en stor mängd snö i norr genom natten och fram till mitt på dagen i morgon, säger meteorologen Camilla Albertsen till Expressen.

Plusgrader

Men plusgraderna kommer att hänga kvar lite till i större delar av landet. Och södra delarna kommer tyvärr få känna på ännu mer regn, det kommer även fortsätta blåsa en hel del. SMHI varnar för kulingvindar under tisdagen på både väst- och östkusten, men också på Bottenhavet.

– Det är riktigt mild luft som har skjutit upp över landet och det kommer ligga kvar. Då kan vi räkna med att det kan bli tvåsiffriga plusgrader ner mot Skåne, fortsätter Lasse Rydqvist.

Blir kallare

Men det kommer inte regna hur länge som helst i södra Sverige. Nej snart kommer snön och kylan även dit. Kanske hinner fler få lite snö till andra adventsmyset?

– Framåt onsdag kan vi vänta oss lite mer vinterkänsla i södra delen av landet. Under tisdag kväll ser det ut som att snö kan ta sig ner till östra delarna av Svealand säger Lasse Rydqvist till Expressen.

Rullskidor i jul

Men i jul blir det en annan femma enligt meteorologen Mikael Sjöstrand. Vi ska nämligen räkna med att det kan bli helt bar mark. Och att drömma om en vit jul kan vi sluta upp med redan nu, enligt Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att vinterpenis är en grej. Vill du veta hur du eller någon i din närvaro undviker att bli drabbad? Då kan du läsa mer om det här.

Vad föredrar du helst?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela