Familj på vandring, älg.
Så ska du bete dig om en älg attackerar. - Foto: Pixabay / Gorm Kallestad NTB scanpix / TT

Experten: Om älgen attackerar – gör så här

Du är ute och vandrar i skogen i jakt efter kantareller. Helt plötsligt står det en argsint älg framför dig. Vad gör du då? Det reder vi på Nyheter24 ut!


Vi har tidigare skrivit om vad du gör om du stöter på ett vildsvin eller vad du ska göra om du möter en björn i skogen. Men vildsvinet och björnen är inte de enda djuren du ska akta dig för i vårt avlånga och vackra land.

För det har väl inte undgått att vi har en kunglighet i skogen som också kan bli irriterad om man stör den för mycket. Vi pratar naturligtvis om den ståtliga älgen! 

Skogens konung, älgen. Bildkälla: Mikael Fritzon TT/TT

Så vad ska man egentligen göra om en älg skulle gå till attack? Det reder vi på Nyheter24 ut.

Älgen är som bekant skogens konung och med det sagt även den svenska skogens största djur. En älg kan väga så mycket som upp till 450 kilo och ha en mankhöjd på 230 centimeter. Bara det är en god anledning att inte försöka göra en älg irriterad.

Men för att ta reda på detta så var vi naturligtvis tvungen att prata en expert inom fältet. Därför kontaktade vi Göran Ericsson, professor på Institutionen för vilt, fisk och miljö hos SLU.

Hur vanligt är det att älgar attackerar?

– Älgen attackerar inte med vilje, den markerar helt enkelt för att du har kommit för nära. Utfallet som man ofta uppfattar som en attack, gör älgen helt enkelt för att man har kommit för nära, säger Ericsson till Nyheter24.

Mycket beror på människans nyfikenhet

– Älgen har en försvarsmekanism att stampa med klövarna. Mycket beror på att man är för nyfiken och går för nära. Något som också kan hända, om man till exempel har en hund, är att den där hunden stressar upp älgen.

– Vi stöter typiskt på älgen under vintern. Det kan vara att vi kommer åkande på skidor och sen står älgen helt plötsligt där. Vad gör vi då? Jo – vi står still, älgen likaså. Efter ett tag tröttnar vi och närmar oss älgen, då blir älgen orolig och börjar sänka sitt huvud. Sen när vi kommit för nära, då gör älgen ett utfall.

Men vad ska man göra om man väl möter en irriterad älg?

– Gör dig stor, låt gärna men ta några steg bakåt. Gå sen gärna runt älgen eller bort därifrån.

Finns det någon tidsperiod då älgen är som argast?

– Det är under älgens parningsperiod vid slutet av september och början av oktober. Då kan det vara så att om man kommer riktigt nära en älg, så då kanske den tycker ”hmm, här är det någon som inkräktar” och gör ett utfall. 

Under sommaren så fascinerades många av en kritvit älg som lufsade runt i våra skogar. Här kan du läsa allt om det fenomenet!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en älg någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.