I år har det skett 1375 stycken viltolyckor med vildsvin.
Ska du spela död, eller ska ropa och väsnas när du stöter på ett vildsvin? - Foto: TT

Det här ska du göra om du möter vildsvin i skogen

Gillar du att plocka bär eller svamp ute i naturen? Då kan det hända att du har stött på ett djur eller två. Men vad gör du om du stöter på ett vildsvin i naturen?


Vi har tidigare skrivit om vad du gör om du blir biten av en huggorm eller vad du ska göra om du möter en björn i skogen. Men huggormen och björnen är inte de enda djuren du ska akta dig för i vårt avlånga och vackra land.

I södra Sverige så kan man, med lite otur, stöta på det ståtliga vildsvinet, Sveriges egna version av Pumba från Lejonkungen. Och i vildmarken så glider vildsvinet inte runt sjungandes med en surikat på ryggen.

Många har hört om vildsvin genom viltolyckor och det är egentligen inte så konstigt. Endast i år så har det rapporterats in 1 375 stycken viltolyckor där vildsvin har varit inblandade. Men om vi stöter på dom i det fria, utanför vår bil, vad gör vi då?

Vildsvinskulting. Bild: TT

Nyheter24 kontaktade Tommy Karlsson, djurdriftsledare på kolmården för att ta reda på lite mer om vildsvinet och dess vanor.

– Vildsvin håller i stora delar till i södra halvan av Sverige. En stor galt kan nästan bli upp mot två meter lång och ha en mankhöjd på cirka 70-80 centimeter. En galt kan väga ett par hundra kilo medan suggorna är betydligt mindre och stannar på cirka 100, säger Tommy till Nyheter24.

Han fortsätter:

– De lever i grupp och storlekarna kan variera en hel del i storlek. Det beror lite på hur många kultingar suggan får under året. Suggan kan få upp till tio kultingar per kull, normalt så kanske det bara blir 5-6 per kull men det kan alltid variera och då ökar gruppen såklart i storlek. 

Så som med alla djur ute i naturen så gäller det att vara försiktig och hålla sitt avstånd. Men hur farligt är det egentligen att stöta på ett vildsvin?

– Vildsvin är normalt skygga, de är inte till naturen aggressiva eller ilskna djur. Men alla mödrar vill ju försvara sin avkomma. Så allt beror på situationen. Känner suggan sig hotad, då kan det bli att hon försöker försvara sina kultingar, säger Tommy.

Så vad gör man egentligen om man, i det vilda, stöter på ett vildsvin?

Som tur är så är det inte lika komplicerat som om du skulle stöta på en björn. Höj din röst och ropa högt, vifta med armarna och försök göra så mycket oljud som möjligt. Då kommer vildsvinet att försöka försvinna från platsen illa kvickt, enligt information som Göteborgs stad har gett ut. 

Alla scenarion är självklart inte lika varandra. Var försiktig om du möter ett vildsvin i det vilda och försök att inte komma mellan en sugga och hennes ungar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett ett vildsvin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.