Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Män filmade när de släpade personer efter bil – får skärpta straff

- 28/02/2019, 17:31 -

Tre män har fått sina straff skärpta i hovrätten. De tre männen dömdes förra året för att ha stannat främlingar på gatan och frågat efter vägbeskrivningar – och sedan ha tagit tag i dem och släpat dem efter en bil.

Förra året dömdes tre män för att ha släpat tio personer efter en bil. De dömda, alla födda 1998, hade åkt runt i en bil och sedan stannat människor för att fråga om vägbeskriving. När fotgängare gett männen vägbeskrivningar ska männen ha tagit tag i dem genom en nedvevad bilruta och kört iväg. 

Sammanlagt ska tio olika män ha släpats efter en bil. Händelserna ska ha ägt rum i augusti 2017 runtom i Malmö och Lund, enligt Aftonbladet. 

Filmade händelse

Ett av offren, Conny, förklarade hur händelsen gick till i en intervju med Aftonbladet. 

Efter att han gett männen vägbeskrivningar så ska en av männen ha sträckt fram sin hand mott Conny för att tacka. Mannen ska sedan ha hållit hårt i Conny medan bilen började åka. 

– De började svänga med bilen så att jag skulle tappa fotfästet. Till slut kunde jag inte hålla jämn takt med bilen och ramlade. Kroppen var i chocktillstånd, sa Conny till tidningen

Männen ska ha filmat en av händelserna, och i filmen hörs alla skratta medan de släpar iväg ett offer. 

Dömdes i tingsrätten förra året

Den 2 mars 2018 dömdes de i tingsrätten. Då dömdes två av männen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar och den tredje till villkorlig dom med dagsböter på sammanlagt 3 000 kronor. 

Men åklagaren var inte nöjd med domen och gjorde en överklagan. Han ansåg att männen skulle dömas för grov misshandel och få fängelsestraff. 

Får nu hårdare straff i hovrätten

Under torsdagen har männen dömts i hovrätten, och får nu hårdare straff än domen i tingsrätten. 

"Hovrätten konstaterar att det varit fråga om korta händelseförlopp. En del av händelserna avbröts i omedelbar anslutning till att bilen kom i rullning. I de andra fallen har det rört sig om relativt korta sträckor. De skador som uppkommit har i de flesta fall bestått av blåmärken eller skrapsår", skriver Hovrätten om domen  pressmeddelande.

Man anser dock att handlingarna var omdömeslösa och farliga och straffet höjs från skyddstillsyn och samhällstjänst, till en månads fängelse för två av männen. 

Den tredje mannen döms till villkorlig dom och böter för två fall av medhjälp till misshandel, enligt Malmö24

Kvinna fångades på film – när hon släppte ut flicka ur bur i bakluckan