Clas Ohlson, sugrör, plastbestick
Clas Ohlson - Foto: Jessica Gow/TT / Henrik Montgomery/TT / TT/NTB scanpix Solum, Stian Lysberg

Clas Ohlson slutar sälja plast – här är produkterna som försvinner

Ikea gick ut i december 2018 med att de år 2020 kommer att ta bort alla engångsartiklar i plast. De kommer endast sälja produkter gjorda av förnybart eller återvunnet material senast 2030. Några som hakar på icke-plasttrenden är Clas Ohlson.


I december 2018 röstade EU-kommissionen igenom förslaget att förbjuda produktion av engångsartiklar i plast. Så picknick-korgen får i framtiden packas med träbestick och papperssugrör!

Ikea var snabba med att ta beslutet därefter, inga fler plastprodukter! De väljer nämligen att satsa lite extra på miljön med målet att sluta producera engångsartiklar – som sugrör och bestick – gjorda av plast inför 2020.

Hoppar på icke-plasttåget

Nu hoppar alltså även Clas Ohlson på icke-plasttåget. De fasar ut försäljningen och användningen av engångsbestick av plast under år 2019. 

Sedan tidigare har Clas Ohlson ersatt andra picknick-vänliga produkter med pappers-alternativ. 

Varor som tidigare ersatts med produkter tillverkade av papper av företaget är:

  • Sugrör
  • Tallrikar
  • Muggar

Långsiktig hållbarhetsagenda

Beslutet om att stoppa försäljningen är en del av den långsiktiga hållbarhetsagendan för Clas Ohlson.

Engångsartiklar för mat kommer år 2020 vara gjorda av biobaserade material som då inte kommer definieras som plast. Fryspåsar och soppåsar kommer också från och med samma år vara tillverkade av biobaserat eller alternativt återvunnet material. Även förpackningsmaterial ska vara återvinningsbart.

– Clas Ohlson har hårda krav på plaster. Vi ställer högre krav än lagen kräver gällande många produkter vilket också innebär att dessa plaster är rena och energieffektiva att återvinna. Men problemet är att all plast inte återvinns. Vi vet att stora mängder hamnar i soporna för förbränning och en del hamnar ute i naturen och skräpar ned. Så därför är 2019 det sista året vi säljer engångsartiklar för mat i plast, säger Ellinor Wickström, Manager Product Compliance & Sustainability, på Clas Ohlson i ett pressmeddelande.

Förebygga för nedskräpning

Längre fram, år 2025, ska alla Clas Ohlsons förpackningar vara designade för att förebygga för nedskräpning, men också i syfte att minska avfall.

Men det är inte bara i butikerna som engångsartiklarna försvinner. Clas Ohlson kommer även ta bort dem på företagets arbetsplatser, alltså i personalrum, på kontor och vid distributionscentralen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Europaparlamentets snabba puckar angående att förbjuda produktion av engångsartiklar i plast. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du använda engångsbestick i plast?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.