Tisdag 16 Aug
Stockholm

Olagliga hemliga knepen – så fuskas det på körkortsprovet

Fusk på körkortsprovet
Två personer friades i tingsrätten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det fuskas på körkortsproven – och anställda på Trafikverket misstänker att det finns ett stor mörkertal – det avslöjar Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje år görs hundratusentals körkortsprov i Sverige – och teoriprovet anses vara ett pålitligt sätt att se vem som kan tillräckligt mycket om trafik för att ge sig ut på vägarna med ett alldeles eget körkort. 

Men det finns de som vill missbruka systemet och fuska på provet. 

Det är Aftonbladet som avslöjar att det ligger grov organiserad brottslighet bakom fusket – och att till och med anställda på Trafikverket har mutats för att fixa bra resultat. 

Det vanligaste fusket är med teknisk utrustning. Det kan handla om att sy in en kamera i jackan eller telefoner som inte stängts av. 

Fuskare har till och med ertappats med fusklappar och ha rätta svar klottrat på händer och armar.

– Alla som arbetar med att övervaka teoriprov vet att mörkertalet är stort och jag tror att det är väldigt stort. Jag är övertygad om att vi har blivit blåsta väldigt många gånger, säger en provförrättare till Aftonbladet

Erbjöds 10 000

Men det finns också fall där personer försökt betala stora belopp istället för att faktiskt lära sig att köra bil. 

"Kunden säger då att hon är villig att betala upp till 10 000 kronor för ett godkänt resultat", skriver en anställd på Trafikverket som anmält fuskförsök.

Anställda berättar också om fall där man blivit skuggad av en bil vid uppkörningen, och att personen i bilen bakom har kontakt med den som kör upp. 

Två personer som inte bara ertappats med att fuska, utan också erkänt myglet, åtalades nyligen i Gävle tingsrätt, men friades, skriver Aftonbladet

Leif GW Persson berättar om hälsoproblemen – kommer läggas in på sjukhus

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.