Kan skada civilisationen
​Nasas varning om norrskenet: "Kan skada civilisationen" - Foto: Nasa

Så kan norrsken slå ut hela vårt samhälle

Med nya fantastiska bilder på ett norrsken som Nasa​ har delat med sig av, så går de samtidigt ut med en varning till mänskligheten.


Det otroligt vackra fenomenet norrsken kan man ju aldrig få nog av! Men vad är det för något? Det är faktiskt ett resultat av partiklar som slungas mot jorden från solen – och ja, de kan faktiskt vara skadliga. 

Går ut med en varning

Nasa går nu ut och delar helt otroliga bilder på ett fotograferat norrsken – men samtidigt varnar de för att vårt moderna samhälle är känsligt för just solpartiklar. 

Bildkälla: Nasa

Faran ligger i den "våg av laddade partiklar som skapar norrskenet, men som också har kraften att en dag skada vår civilisation", skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Solstormar kan slå ut elekticitet

Ja, en riktigt kraftig solstorm skulle faktiskt kunna slå ut stora delar av våra elektriska system.

I september 1859 skedde en storm av just den typen. Då var så klart inte samhället elektrifierat, men rapporter från tiden berättar bland annat om hur telegrafister fick stötar i fingrarna. Samtidigt kunde man se norrsken så långt söderut som i Italien. 

Nasa vill att vi har det i åtanke och går därför ut med en varning – just med tanke på hur beroende vi är av elektricitet i dagens samhälle. 

Vi lever i en modern tid och våra elektriska system skulle kunna skadas enormt, om en solstorm fick för sig att hemsöka vår jord i dagens läge.

Så tänk på det. Norrsken kan vara fantastiska, men också en enorm fara. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Patric Bergkvist lyckades fånga extremt vackra bilder på bland annat norrsken i Lysekil. Se videon här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett ett norrsken någon gång?
Tack för din röst!