Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjock katt kan orsaka böter till sin ägare – på 5 000 kronor

- 21/05/2019, 21:14 -

Nu gäller det för kattägaren till 11-kiloskissen att skärpa sig. Ägaren måste se till att katten följer ett visst bantningsschema. Annars kan en bot på 5 000 kronor stå bakom knuten, samt en risk för djurförbud.

Det är länsstyrelsen i Västa Götaland som har beslutat om vite för en kattägare i Göteborg. Mannens katt har kontrollerats ett flertal gånger och det har då visats att katten är kraftigt överviktig. Då katten väger mer än 11 kilo måste ägaren sätta katten på diet.

Följer kattägaren inte beslutet om att katten ska gå ner i vikt, så hotas han att få betala tusentals kronor i böter, rapporterar Aftonbladet.

Gick upp i vikt efter kastrering

Till ägarens försvar så menar han på att katten gick upp i vikt efter sin kastrering. Men det är ingenting som länsstyrelsen tar hänsyn till. De menar istället att en vanlig huskatt normalt väger omkring tre till fyra och ett halvt kilo. Detta betyder att katten måste bantas ned flera kilo.

Ägaren ska se till att katten följer en specifik viktminskningsplan. Där emellan ska även kissen vägas hos veterinär varannan månad. 

En kopia av journalen ska efter varje besök hos veterinär skickas till länsstyrelsen. Anledning till det? Ja, för att visa att katten går ner i vikt som den bör.

Det här kan ske

Så vad händer om kattägaren inte följer beslutet om bantning? Han kan då behöva betala minst 5 000 kronor i böter. 

Ja, det är sant och boten är uppdelad i flera delar:

  • 3 000 kronor – Om ägaren struntar i att lösa en viktminskning.
  • 1 000 kronor (varannan månad) – om katten inte går ner i vikt.
  • 1 000 kronor (varannan månad) – om journalkopian för katten som ska till myndigheten inte skickas som det är begärt.

Men där tar det inte slut. Nej, länsstyrelsen menar också att myndigheten kan ifrågasätta omhändertagande av katten och pröva ett eventuellt djurförbud för kattägaren, skriver Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när katten Majas matte blev sjuk år 2016 och fördes till sjukhus. Maja lämnades ensam kvar i en låst lägenhet. Efter elva dagar utan mat och vatten tog sig polisen in i lägenheten, men det var för sent. Lex Maja ska förhindra att det händer igen. Här kan du läsa allt du behöver veta om nya lagen.

Har du något husdjur?