Måndag 26 Sep
Stockholm

6 superbra tips – så tar du körkort billigt

Körkortstips
6 superbra tips – så tar du körkort billigt. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill du ta körkort men känner att din ekonomi inte räcker till? Eller vill du bara inte lägga ner alla pengar du har? Då har vi tipsen för dig!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett körkort är en bra investering som kan underlätta mycket i livet. Det kan också vara en merit till exempel när du söker jobb. Men att ta körkort kan svida mycket i plånboken. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att undvika onödiga kostnader.

1. Skaffa begagnade böcker

Kolla på nätet eller fråga en kompis innan du beställer hem den där sprillans nya boken. Eller låna på biblioteket. Men kom ihåg att det inte rekommenderas att man använder böcker som är mer än några år gamla! Detta eftersom lagar och regler ändras med tiden.  

2. Använd teori-appar

Ett ännu billigare alternativ än att köpa böcker är att använda sig av teori-appar. Även om vissa av dem kostar, är de ändå betydligt billigare (och smidigare) än en bok. Med en app kan du plugga nästan var och när som helst. Här är några tips på appar som kan hjälpa dig på vägen till körkortet.

3. Övningskör privat

Att det är betydligt mycket billigare att övningsköra privat än att övningsköra på en körskola är ingen nyhet, men det går inte att betona nog. 

Så länge du har en handledare med tålamod och någorlunda pedagogisk förmåga är det att rekommendera att övningsköra privat. Då kan du också öva när som helst.

4. Jämför olika körskolor

Om du ändå vill eller behöver ta körlektioner, se till att jämföra olika körskolor innan. Fråga andra i din närhet som nyligen tagit körkort eller läs omdömen online för att skapa dig en uppfattning om vilken som passar just dig och din plånbok bäst.

5. Gör uppkörningen på liten ort

Även om samma pris för uppkörning gäller i hela landet, brukar man säga att det är enklare att köra upp i småorter utanför storstäderna eftersom det där inte finns lika mycket trafik. Du har alltså större chans att klara körprovet om du gör det på landet - och i så fall slipper du kostnaden för en andra uppkörning.

6. Kör automatväxlat!

Det krävs i regel mindre övning för att lära sig att köra en automatväxlad bil. Perfekt för dig som vill spara både tid och pengar. Observera dock att du inte får köra bilar med manuell växel om du skaffar automatkörkort.

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.