Bloggare kräver svar om a-kassan

- 13/04/2009, 15:00 -

"Det känns väldigt tramsigt."

Ironiskt nog började Jenz Kjellbergs problem med att han själv kontaktade a-kassan för att ta reda på vad som gäller när man bloggar som arbetslös. Svaret löd: Sluta blogga eller dra av skrivtiden från dagpenningen. Kjellberg, som bloggar om sin vardag för Smålandsposten, utan ersättning, blev paff över svaret. Men på a-kassan anser de inte att något fel begåtts.

– Vi gör bedömningen att det handlar om ett uppdragstagande och man behöver inte få någon lön för att a-kassan skall minskas, säger Inger Johansson, handläggare på IF Metalls a-kassa i Växjö, till Smålandsposten.

För Jenz Kjellberg kändes svaret konstigt och nu kräver han raka puckar från IF Metalls a-kassa.

– Det känns väldigt tramsigt. Jag tror att de har missuppfattat vad jag gör, säger han till Dagens Nyheter.

Justitiekanslern, Göran Lambertz, menar dock att ärendet borde skötas av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och där anser man att bloggandet kan betraktas som en bisyssla.

– Har man haft ett heltidsjobb och bloggat vid sidan kan det betraktas som en bisyssla. Om man haft en sysselsättning i mer än ett år kan det ses som en bisyssla och då finns det möjlighet att göra avdrag från dagpenningbeloppet, säger Ströberg, till Dagens Nyheter.

Skrivet av: