Fullskaligt mediekrig i ankdammen

Olsson, Virtanen och Laul i elefantboogie på såphal mark.


Expressens sportmurvel Mats Olsson går i sin senaste krönika ut och försvarar Malmö FF:s spelare Labinot Harbuzi och dennes hot mot bloggaren Kaveh Kohshahi.

Det var vid en träning för en tid sedan som Harbuzi hotade Kohshahi med orden:

"Ha dina åsikter, men yttra dem inte för då krossar jag din skalle."

Händelsen polisanmäldes och Eurosports chefredaktör, Kristian Borell, blev rasande över hoten. Men enligt Mats Olsson är det alltså inte så mycket att uppröras över – tvärtom är det sånt skribenter och journalister måste lära sig ta i det nya mediaklimatet.

”Det är förstås för jävligt att hota nån till livet, men rent principiellt måste också en fotbollsspelare ha rätt att reagera och - det finns mordhot och det finns mordhot”, skriver Mats Olsson och menar att Harbuzis ord inte är att ta på allvar:

”I en ny värld där spelare med invandrarbakgrund tar plats i allsvenskan är uttryck som 'gangsta' och 'respekt' honnörsord och 'din mamma' väldigt förolämpande. Men det är snack, jidder, jargong - och svarar man på samma sätt kan man faktiskt vinna 'respekt'”, fortsätter Mats Olsson.

"Friterade dadlarna med bacon kring"

Gränsen passeras i stället, menar Olsson, när han själv blir uthängd av Aftonbladets Fredrik Virtanen på dennes Twitter.

”Ibland passeras ju en gräns, ibland blir man bara SÅINIHELVETESFÖRBANNAD! Hade jag stött på en mediaprofil en viss kväll när han spred ut var jag befann mig, så...säg så här:

Han kan twittra, kvittra, tjattra, fnattra och knattra bäst fan han vill för att impa på småbrudarna, men ska ge fan i mig, mitt liv, min familj och mina vänner - och hade jag stött på honom hade jag kört ner hans glasögon i halsen på honom”, skriver Mats Olsson.

Twittrandet som fick Olsson att ta till de hårda orden var det här:

"Mats Olsson äter middag med Live Nation. Jag äter dadlar med bacon kring, i fritös. Utsökt".

För att förtydliga kan det vara värt att påpeka att det inte är de friterade dadlarna med bacon kring, som Virtanen frossar i, som upprör Olsson utan att han ”spred ut” var Olsson befann sig. Kanske inte så kul för en journalist som går med ständiga hot hängande över sig från diverse fotbollshuliganer – men samtidigt något man kanske får ta i det nya medieklimatet där ”buspojkarna” härjar fritt.

Elefantdansen

Aftonbladetbloggaren Robert Laul, som sällan missar en chans att lägga näsan i blöt, menar att Mats Olsson borde börja med att se om sitt eget hus och påpekar att Expressen har sitt eget ”Vi såg”, där de hänger ut kändisar och deras förehavanden.

Och visst har Laul en poäng, men den förminskas något av att ”Vi såg” publiceras i efterhand medan Twittrandet som upprörde Olsson var, så att säga, i direktsändning.

Ett gäng elefanter som dansar i samma såphala ring och upprörs först när någon har fräckheten att trampa på ”deras” tår alltså. Nu väntar vi bara på den rafflande fortsättningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.