Piratpartiledare kritiseras för nätragg

Piratpartiets ledare i bitter konflikt med Feministiskt initiativ efter att ha raggat tjejer på Facebook.


Piratpartiets partiledare, Rick Falkvinge, har hamnat i blåsväder efter att ha raggat tjejer på nätet. Feministiskt initiativ rasar, men konstaterar att också den egna partiledaren, Gudrun Schyman, överlevt mången skandal.

"Rick Falkvinge letar runt efter trevliga tjejer att sova hos när han åker runt till olika städer i Sverige. Mys gör underverk för stridsviljan ocn entusiasmen...", skrev han på sin Facebookprofil.

Debatten exploderade snabbt i bloggosfären och på TV4:s Politikerbloggens, vars läsare reagerade starkt på Falkvinges uppmaning till piratrörelsens kvinnor.

Också Feministiskt initiativ har gått till attack mot partiledaren raggningsknep. Veronica Svärd, styrelseledamot i partiet, är mycket kritisk mot Falkvinges tilltag på Facebook:

"Att enfrågepartiet Piratpartiet är mansdominerat är ingen nyhet, men trist att de inte har lite bättre uppförandekodex. Att partiledaren Rick Falkvinge desperat raggar tjejer att sova hos under valkampanjen med orden “Mys gör underverk för stridsviljan och entusiasmen” känns inte helt seriöst. Inspiration från militären?", skriver hon i sin blogg.

Svärd menar att det inte är lämpligt för Rick Falkvinge som partiledare att ragga på nätet eftersom han är en offentlig person.

– Jag blev väl inte så upprörd, det intressanta var att han som partiledare raggar under sin turné då han ska representera sitt parti. Jag har försökt få en förklaring på detta, men det har jag inte fått från Falkvinge. Dock har jag fått massor med kommentarer från Piratpartiets medlemmar på min blogg, som verkar tycka att det han gör är helt okej. Då undrar man ju lite hur det ser ut inom partiet, säger Svärd till Nyheter24.

Men oavsett om han är en offentlig person så har han väl rätt till ett privatliv?

– Ja, absolut, det är självklart, men hans Facebookprofil är offentlig.

Tror du att den här kan påverka hans karriär som partiledare negativt?

– Egentligen inte, det behöver det inte göra. Gudrun Schuman har till exempel varit i blåsväder många gånger och haft fortsatt förtroende efter det, säger Svärd till Nyheter24.

Har du själv raggat på nätet någon gång?

– Det har ingenting med saken att göra. Det handlar om att han som partiledare raggar på nätet, menar Svärd.

Själv anser Falkvinge att ingen har rätt att ställa frågor om hans privatliv och att "det borde fanimej vara uppenbart för alla som får vistas utomhus utan personlig assistens".

"Vilka jag knullar med, i vilken ordning och när, det är en del av mitt privatliv och helt och hållet min ensak. Det är inte en fråga som någon enda person har rätt att ställa till mig, och särskilt inte media", skriver han i sin blogg.

Nyheter24 har sökt Rick Falkvinge för en kommentar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!