Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Hundar speglar sin ägares humör

- 30/07/2019, 08:57

Verkar din hund stressad? Då kan du få granska din egna stressnivå. Ny svensk forskning visar nämligen att hundar tenderar att spegla sina ägares stress.

Att individer inom samma art kan spegla varandras humör är sedan tidigare känt. Men hur påverkas till exempel hundar av sina ägare? Det har forskare vid Linköpings universitet nu börjat nysta i.

Hunden speglar ägarens stress 

Studien undersökte hundar av raserna Border Collie och Shetland Sheepdog samt deras kvinnliga ägare. 

Först mätte forskarna nivåerna av stresshormonet kortisol, detta genom att klippa av lite hår från varje deltagare två gånger med några månaders mellanrum. Av det här framfick att stressnivåerna hos hund och ägare faktiskt var jämförbara. 

– Vi ser att det finns en synkronisering mellan långtidskortisol hos människa och hund, så ägare som har höga kortisolnivåer har också hundar som har det och ägare med låga nivåer har hundar med låga nivåer, säger Ann-Sofie Sundman, huvudförfattare till studien och nybliven doktor i etologi, till forskning.se.

Border collie
Bildkälla: Pixabay

Ägarens personlighet spelar in

För att komplettera testet fick hundägarna även fylla i ett formulär om både sin hunds och sin egna personlighet. Detta så att forskarna kunde undersöka eventuella samband mellan stressnivå och personlighetsdrag. Och här gjordes en spännande upptäckt: 

– Vi såg förvånande nog inte några större effekter av hundens egen personlighet och långtidsstress. Däremot hade ägarens personlighet stark effekt. Vår hypotes är därför att hunden speglar ägarens stress, säger universitetslektor Lina Roth som lett studien.

Shetland sheepdog
Bildkälla: Pixabay

Vill studera andra hundraser 

Det här utgör en bra grund för ytterligare forskning, bland annat är det av intresse att studera andra hundraser. Både Border collie och Shetland sheepdog är nämligen raser som har avlats fram för att vara uppmärksamma på sina ägares signaler. Något som innebär att mer självständiga hundraser kan ha ett annat förhållningssätt till sina ägare. 

Läs även: Kontorshund kan minska stress och öka produktiviteten