Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så har Greta Thunberg det på båten över Atlanten

- 15/08/2019, 10:00 -

Greta Thunbergs resa på segelbåten Malizia II är i full rulle. Så här har hon och besättningen det på båten.

Greta Thunberg håller för närvarande på att, tillsammans med besättningen på båten Malizia II, korsa Atlanten för att ta sig till New York, USA. Färden, som beräknas ta cirka två veckor, började igår med avreseort Plymouth, Storbritannien. 

De som seglade iväg på båten förutom Greta är hennes pappa Svante Thunberg, kapten Boris Herrmann, seglingsentusiasten Pierre Casiraghi – som är son till prinsessan Caroline av Monaco och dokumentärfilmaren Nathan Grossman.

Greta Thunberg seglar från Storbritannien till USA.
Greta Thunberg ombord på Malizia II. Bildkälla: Kristi Wigglesworth AP/TT

Så har Greta och besättningen det på båten

Resan verkar ha börjat bra för resenärerna ombord på segelbåten. Vädret ställde under gårdagen inte till några problem, vilket betydde att de kunde komma iväg vid utsatt tid.

Besättningen fick även ett litet oväntat besök under gårdagen. Av vem då tänker du säkert? Jo – de besöktes nämligen av några urgulliga delfiner. Ett ögonblick som självfallet förevigades med en bild.

Besättningen på Malizia II fick besök av delfiner.
Besättningen på Malizia II fick besök av delfiner under resans första dag. Bildkälla: Instagram/@borisherrrmannracing

Så ser sovplatserna ut

Nog för att båten är väldigt påkostad, men en sak man valt att inte lägga krutet på är komforten. Till vänster på bilden nedan ser vi hur en typisk sovplats ser ut på Malizia II. 

Så ja – det är ju inget resande lyxhotell som kommer att ta Greta och besättningen över det stora havet.

Sovplatserna på båten Malizia II.
Så sover de på båten Malizia II.Bildkälla: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Det äter besättningen ombord på båten

Ja, vad äter egentligen Greta och company ombord på båten? Ja – även där uteblir lyxen. Det bjuds nämligen på frystorkad och vakuumförpackad mat och grönsaker till både middag och lunch, skriver Aftonbladet.

Det dricker besättningen på båten

Men vad dricker de på båten då? Jo – besättningen har nämligen med sig en så kallad "watermaker", alltså en mackapär som kan förvandla saltvatten till vatten som är drickbart. Vilken grej va?

Den blå hinken

Hur uträttar de sina behov ombord på båten? Ja, tyvärr så finns det ingen riktig toalett ombord. Istället får besättningen använda sig av en blå hink när nöden kallar.

På hinken står det även specifikt, "Poo's only please", vilket betyder att man endast bör göra nummer två i hinken. 

Så följer du Greta under resans gång

Ja hur går man tillväga för att följa Greta och besättningen under den vågade resan över Atlanten? Som tur är, så lever vi i 2019, vilket möjliggör för några coola tekniska lösningar.

Du kan nämligen gå in den här sajten och se båtens färd i realtid och när någon medlem i besättningen lägger upp något på sociala medier. Woho!

MER: Gretas svar på kritiken om segelresan: "Inga pengar inblandade"


Kommer du att följa Gretas resa?