Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter elsparkcyklarna – nu kan det bli möjligt att hyra elmoped

- 25/08/2019, 17:05

Elsparkarna har tagit storstäderna med storm – och nu vill företag i Stockholm ta steget ännu längre, nämligen med elmopeder. Trafikkontoret ser nu över möjligheterna.

Under det senaste året, och framför allt de senaste månaderna, har antalet elsparkcyklar ökat i storstäderna – och inte verkar användningen av lättillgängliga färdmedel vara på väg bort. 

Flera företag som erbjuder hyrbara elmopeder har nu kontaktat Stockholm stad för att se om det kan bli möjligt att hyra ut elmopeder, mopeder som man kan ställa vart man vill. I dagsläget finns det bara ett företag i Stockholm som hyr ut elmopeder via en app – men fler företag kan det alltså bli, rapporterar Sveriges Radio P4.

"Måste se till att de inte står i vägen"

Men om hyrbara elmopeder ska få etableras Stockholms gator eller inte får vi vänta med att se. Trafiknämnden i Stockholms stad har gett trafikkontoret i uppdrag att bevaka utveckligen, och det gäller framför allt parkeringssituationen. 

– Det kan röra sig om större fordon som står på många platser i stan och är i vägen. Om det kommer nya mobilitetslösningar måste vi se till att de fungerar och inte står i vägen, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), till Sveriges Radio P4. 

Kanalen skriver att då bolagen inte behöver något tillstånd för att etablera sig ska nu trafikkontoret vid behov ta fram ett avtal likt det som finns med elsparkcykelföretagen.

– Det finns en uppsjö med konstiga apparater som vi inte ens sett än. Då kan det bli ännu rörigare än vad folk upplever att det har varit med elsparkcyklarna. Så vi måste ligga steget före, säger Daniel Helldén, till Sveriges Radio P4

Vill du att man ska kunna hyra elmopeder?