Ett barn på en förskola och en granat.
Ett barn på en förskola och en granat. - Foto: Vänster: Pontus Lundahl/TT Höger: Shutterstock

Barn tog med granat till förskola

Under tisdagen tog ett barn med sig en instabil granat till sin förskola i Kristianstad.


Barnet hade hittat granaten under sommarlovet och ville ta med den och visa sina kompisar på förskolan. Förskolepersonalen tillkallade polis och förskolan spärrades av. 

Tillkallade nationella bombskyddet

Nationella bombskyddet tillkallades och gjorde bedömningen att granaten var så pass farlig att man inte kunde flytta den från platsen utan var tvungen att tillämpa en kontrollerad detonation. Strax före midnatt byggde bombskyddet upp ett rejält skydd av sandsäckar och sprängde granaten på plats vid en rabatt på skolgården. 

Försvarsmaktens granat

Det visade sig sedan att granaten förmodligen kom från försvaret. På ett fält i närheten i Rinkaby brukar militären ha skjutövningar. Expressen uppger att polisen varit i kontakt med Försvarsmakten om granaten. 

Försvarsmakten uppger att det givetvis är djupt beklagligt och menar att de från militärens sida har noggranna rutiner för att handgranater inte ska ligga kvar på skjutfälten.

Ytterligare en granat upptäckt 

Thomas Söderberg som är vakthavande befäl vid polisregionen Syd säger till Expressen att man påträffat granater på skolor tidigare. För några veckor sedan var det ytterligare en granat som hade hittats av en grundskoleelev på en åker. Även den eleven ifråga hade tagit med sig granaten till skolan och lagt upp den på ett pingisbord. 

Thomas Söderberg berättar att pedagogen som påträffade granaten på pingisbordet nästan fick en hjärtinfarkt. Dock gick det att konstatera att den granaten inte var funktionsduglig. 

Granaten på bilden är inte granaten som hittades. Barnet på bilden är inte barnet som hittade granaten. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!