Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter stormiga resan: Greta Thunberg är äntligen framme i USA

- 28/08/2019, 13:16 -

Äntligen! Efter en lång och stormig resa över Atlanten har Greta Thunberg till slut nått fram till Manhattan, New York. Men det betyder inte att 16-åringen kan slappna av – nu börjar det riktigt hårda arbetet.

Den 14 augusti satte Greta Thunberg sin fot på segelbåten Malizia II. Detta var början på en lång och stundtals stormig resa till Manhattan, New York, där klimataktivisten ska delta på FN:s klimattoppmöte. 

Efter 15 dagar på båten är hon äntligen framme, och kan påbörja sitt klimatarbete i USA, smsar hon till DN. 

Greta Thunberg segelbåt
Bildkälla: Instagram/borisherrmannracing

Stormig resa  

Thunberg delade först med sig av sina båtplaner på Twitter och sedan dess har man kunnat följa hennes resa på sociala medier. Genom Instagram har man både fått ta del av träningsrutiner och väderuppdateringar – där man kunnat se att resan över Atlanten varit stormig. 

Greta Thunberg
Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Det ska Greta Thunberg göra i USA 

Men bara för att klimataktivisten kommit fram betyder det inte att hon kan slappna av – tvärtom börjar nu ett viktigt arbete.

Greta Thunberg
Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Inte bara ska Thunberg hålla tal på FN:s klimatmöte i New York 23 september, hon ska även delta i flera klimatdemonstrationer.

Därefter fortsätter klimataktivistens resa. Först ska hon besöka Kanada och Mexiko, innan hon rör sig söderut med tåg och buss till Chile för att delta på FN:s årliga klimatkonferens i december, skriver Expressen

– Om jag får välja en sak som jag hoppas åstadkomma med den här resan, så är det att öka medvetenheten bland människor i allmänhet. Så de förstår att vi lever i en kris, så de förstår bakgrunden och vad som behöver göras för klimatet, förklarade Greta Thunberg på en presskonferens som hölls inför resan.

Greta Thunberg
Den nya "Skolstrejk för limatet"-skylten fick följa med på resan. Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Läs även: Man åtalad för dödshot mot Greta Thunberg: "Vill kunna flyga"

Skulle du våga åka båt till USA?