Greta-Thunberg-saknar-skolan
Greta Thunberg saknar skolan - Foto: Instagram/Greta Thunberg, Susan Walsh/AP

Greta Thunberg öppnar upp sig: "Jag saknar skolan"

Greta Thunberg har skolstrejkat för klimatet i mer än ett år. Just nu är hon i USA där hon fortsätter att arbeta för miljön, en resa som bara är början på en längre turné. Men att vara klimatkämpe är inte helt lätt – och det finns saker som hon saknar.


I lite mer än ett år har Greta Thunberg skolstrejkat för klimatet varje fredag. För närvarande är 16-åringen i USA, där hon bland annat har deltagit i ett FN-toppmöte och klimatdemonstrationer. Men även om Greta håller sig sysselsatt finns det saker som är svårt med att vara så långt hemifrån. 

– Jag saknar skolan, berättar Greta för Washington Post. 

Saknar vardagslivet

Greta har inte legat på latsidan sedan hon kom till USA efter den två veckors långa båtresan över Atlanten. Bland annat har hon deltagit i stora möten, varit med i amerikansk tv, demonstrerat utanför Vita huset och hon ska även träffa Barack Obama, USA:s tidigare president, nästa vecka. 

Greta Thunberg utanför Vita huset. Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Greta gör helt enkelt saker som de flesta 16-åringar bara skulle kunna drömma om. Men allt är inte guld och gröna skogar för det. I en intervju med den amerikanska tidningen Washington Post berättar hon om saknaden.

– Jag saknar min syster och mina hundar och min mamma. Bara vardagslivet, antar jag. Jag saknar skolan, för jag älskar att lära mig. 

Gick ut skolan med toppbetyg

Att Greta verkligen älskar skolan framgår också av hennes slutbetyg. När klimatkämpen gick ut grundskolan nu till sommaren hade hon endast A:n och B:n att visa upp. För närvarande har hon dock tagit ett sabbatsår – bland annat just för att delta på viktiga möten runtom världen, skriver Dagens Nyheter

Läs även: Man åtalad för dödshot mot Greta Thunberg: "Vill kunna flyga"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i USA?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.