Klimatforskare i intervju om Greta Thunberg
Klimatforskare i intervju om Greta Thunberg: "Hon har rätt i den frågan" - Foto: Mstyslav Chernov AP/TT, Valentin Flaurad AP/TT

Klimatforskaren om Greta Thunberg: "Hon har helt rätt i den frågan"

Klimatforskaren Michael Tjernström berättar i en intervju att Greta Thunberg har rätt i sitt budskap, man ska lyssna på forskarna helt enkelt. Men ställer sig kritisk till paniken som förespråkas.


Greta Thunberg har det senaste året blivit en symbol för klimatet och det som började som en skolstrejk har engagerat tusentals människor runt om i världen i klimatfrågan. 

Thunberg har förespråkat att man ska lyssna på forskarna och att något måste göras med detsamma. Och klimatforskarna verkar hålla med Thunberg, till viss del i alla fall.

Det är i en intervju med SVT som klimatforskaren Michael Tjernström ger sin syn på fenomenet som är Greta Thunberg.

– Hennes huvudbudskap är att man ska lyssna på forskarna, det tycker jag naturligtvis också. Hon har helt rätt i den frågan, säger han till SVT och fortsätter:

– Hennes engagemang tvivlar jag inte en sekund på, att hon är seriös och att hennes motiv är det rätta tvivlar jag inte alls på. Däremot när det sen tas om hand av journalister och matas ut till media så har jag en känsla av att huvudbudskapet glöms bort och att det blir Greta Thunberg som blir nyheten, inte klimatet.

Panik är inte en bra utgångspunkt

Greta har nämnt i några av sina tal att människan borde ha panik. Detta är dock något som Tjernström inte riktigt håller med henne om.

– Jag tycker att panik inte är en bra utgångspunkt för rationella åtgärder. Det här sker varje dag, alla dagar på året, alla år som vi har haft under de senaste 150 åren. Då är det snarast rationalitet, vetenskapliga resultat och logiskt tänkande som är viktigt, berättar Tjernström till SVT.

Tjernström lägger till att han inte tycker att man borde ha panik, eller ångest för den delen heller.

MER: Greta Thunbergs stora resa: Fem oförglömliga citat

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

1 timme sedan
Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

1 timme sedan
När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.