Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pojkar omskärs illegalt i Sverige av "köksbordskirurger"

- 06/10/2019, 19:08

Det finns en illegal marknad i Sverige där okvalificerade personer utför omskärelse av pojkar. Det visar en ny granskning från Svenska Dagbladet. I värsta fall kan barnen drabbas av infektioner, blödningar och amputeringar.

Så kallade "köksbordskirurger" åker runt i Sverige och genomför illegal omskärelse av pojkar. Dessa personer saknar ofta både tillstånd och kirurgisk kunskap. Det avslöjar en ny granskning från Svenska Dagbladet.

Svart marknad  

I Sverige får endast legitimerade personer omskära pojkar som är över två månader gamla. För barn som är yngre krävs ett särskilt tillstånd av inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

I Svenska Dagbladets granskning framgår det dock att dessa regler inte alltid följs. 

Detta då reportrarna Negra Efendić och Saeed Alnahhal utgett sig för att vara föräldrar till en pojke som de vill ska omskäras utanför myndighetens kontroll – något som de enkelt kunde ordna.

Köksbordskirurger

Genom att gå med i olika Facebookgrupper fick Efendić och Alnahhal kontakt med totalt fyra män som mot ersättning gick med på att utföra en illegal omskärelse av pojken. 

Ingreppet skulle ske i hemmet av en så kallad "köksbordskirurg".

– Det är Guds påbud att göra omskärelse. Det här är den smutsigaste delen av kroppen, där du bajsar och kissar. Trots alla bakterier är man frisk där. Gud har gjort att det läker lätt, säger en illegal omskärare till Svenska Dagbladet.

Omskärelse
Bildkälla: Shutterstock

En annan illegal omskärare säger följande till Svenska Dagbladet:

– Jag garanterar ingenting. Jag jobbar och överlåter det åt Gud. Jag kan inte säga att det inte kan hända något. Om du är orolig rekommenderar jag dig att vända dig till någon med tillstånd.

Stora risker 

Men ingreppen av "köksbordskirurgerna" är långt ifrån riskfria. Det förklarar Jakob Stenman, barnkirurg och urolog vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

– Vi har sett svåra infektioner där det blivit väldigt stora huddefekter som vi fått operera efteråt. Vi har även sett amputationer av penisskaftet, säger han till Svenska Dagbladet.

I dag erbjuder sex regioner i Sverige icke-medicinskt motiverade omskärelser av pojkar. 

Centerpartiets beslut 

Debatten om religiös omskärelse av pojkar har nyligen fått nytt liv i Sverige. Detta efter att Centerpartiet på sin partistämma tog beslutet att verka för ett förbud mot ingreppet. 

Beslutet har sedan dess fått stor kritik och även Centerpartiets partiledare Annie Lööf har beklagat beslutet

Läs även: Föräldrar omskar sexmånaders bebis med sax – nu åtalas de