Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

angriper coronaviruset – delas in i fyra olika kategorier

- 29/03/2020, 09:33 -

Coronaviruset fortsätter att spridas världen över. I Sverige har vi nu över 3 400 bekräftade fall av smittan. Inte alla som är infekterade blir dock lika sjuka, nu berättar en forskare att man kan dela in patienter i fyra olika kategorier.

Coronaviruset fortsätter sin framfart. Under lördagen framgick det att 102 personer i Sverige dött till följd av smittan

Samtidigt får vissa infekterade inga symtom alls. 

Nu berättar en forskare att man kan dela in coronasmittade patienter i fyra kategorier.

Majoriteten får lindriga symtom

Jonas Ahl, överläkare på infektionskliniken vid universitetssjukhuset i Malmö, menar att de flesta coronasmittade personerna kommer undan lindrigt. 

– De allra flesta kommer inte till sjukhus överhuvudtaget utan har bara en enkel förkylning. Det gäller den stora, stora majoriteten. Av dem som behöver sjukhusvård blir de allra flesta inte kritiskt sjuka. De kan behöva syrgas för att syresätta sig, men de utvecklar inte ARDS [akut svår lungsvikt], säger han till Expressen. 

Infektionsklinik
Bildkälla: Mikael Fritzon/TT

Fyra olika kategorier 

Även den australiske professorn och lungexperten John Wilson har noterat skillnaden mellan coronafallen.

Till The Guardian säger han att man kan dela in coronasmittade personer i fyra olika kategorier: 

Kategori 1 

Personen får i princip inga symtom. Lungorna påverkas inte alls. 

Kategori 2

Personen får hosta och lätt feber, kanske huvudvärk. Viruset har orsakat en infektion i de övre luftvägarna. Lungorna påverkas inte särskilt. Personen tillfrisknar ofta fort. 

Kategori 3

Personen får influensaliknande symtom som hög feber, svår hosta och andningssvårigheter. Viruset kan ha rört sig ner mot lungorna. 

Kategori 4 

Personen blir svårt sjuk med allvarlig lunginflammation. Lunginflammationen skiljer sig från bakteriell lunginflammation då båda lungorna nu angrips. 

Coronaviruset
Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

De drabbas hårdast

Enligt Jonas Ahl är det främst äldre personer och personer med underliggande sjukdomar som blir svårt sjuka och riskerar att dö av viruset. 

– Det är en liten, liten grupp som får ARDS [akut svår lungsvikt] och det är de som hamnar i respirator generellt sett, förklarar Jonas Ahl för Expressen

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur barn tycks påverkas annorlunda av viruset, det kan du läsa mer om här.