Polisen börjar med digitala böter
Polisen börjar med digitala böter. - Foto: Hanna Franzén TT, Hasse Holmberg Fotograferna Holmberg/TT

Nu blir polisens böter digitala – så kommer det fungera

Polisen kastar nu bort penna och anteckningsblock och går in i det digitala samhället.


Teknikens under är kommen – nu även till den svenska polisen. Det är nämligen så att man framöver kommer att börja skriva ut böter med digitala medel istället för med papper och penna, det meddelar polisen på sin hemsida.

Enligt polisen kommer detta att stärka rättssäkerheten samtidigt som man kommer att spara tid.

– Som ett resultat av att vi digitaliserat processen och därmed minskat den manuella hanteringen stärker vi även rättssäkerheten för den enskilda medborgaren. Det är också en fördel att domen registreras direkt i systemet och därmed blir synlig i belastningsregistret, säger Tony Härdin vid nationella operativa avdelningen (Noa).

Nytt digitalt verktyg

Man kommer att använda sig av en app i mobilen som hanterar hela proceduren. Föreläggandet registreras direkt och kopia skickas automatiskt hem tillsammans med en betalningsbot till  den som bötfälls.

Appen kan användas till flera olika former av böter och till sommaren förväntas det nya verktyget vara tillgängligt för alla poliser i landet. 

Polisen planerar även att inkorporera andra funktioner, till exempel möjligheten att kunna betala på plats.

Så funkar det

Polisen registrerar uppgifter om person och eventuellt fordon i appen. Man räknar sedan ut bötesbeloppet innan föreläggandet skrivs in.

Den misstänkte får sedan skriva under med en digital penna på skärmen. Boten registreras sedan automatiskt i ordingsbotsregistret. Sen skickas en kopia och ett inbetalningskort hem till den som bötfällts. 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.