Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Torstensson drev på för fildelarkrig

Nyheter | 15/04/2009 14:08

EU-parlamentarikerna överkörda av sin egen regering.

Samtidigt som alliansens EU-parlamentariker gör allt för att stoppa förslag om att stänga av fildelare, driver regeringen en helt annan dold agenda. Regeringen och infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) slöt en pakt med Frankrike, Storbritannien, Italien, Portugal och Finland för att sänka lagändring 138 när ministerrådet behandlade telekompaketet.

Lagändringen, eller "amendment 138", innebär att om ett EU-land öppnar för att stänga av fildelare av internet krävs det att fallet prövas i domstol. Samtliga svenska EU-parlamentariker, från vänster till höger, stödde lagändringen när parlamentet antog det med bred majoritet. 90 procent av parlamentarikerna röstade för det, skriver Europolitics.

Om lagändringen inte införs förväntas den franska modellen, där operatörer tvingas stänga av misstänkta fildelare utan bevisprövning, rättslig prövning, eller möjlighet att överklaga, att bli verklighet.

Skrivet av: