Telekompaketet oväntat till förlikning

Stor dramatik när EU-parlamentet inte sa ja till telekompaketet. Parlamentariker pressar svenska regeringen.


Det blev en halv seger för de svenska Europaparlamentarikerna när EU:s telekompaket skulle avgöras. Efter en dramatisk votering bestämde parlamentet att telekompaketet ska gå till förlikning med minsterrådet.

–Vad jag är mest glad över att vi över huvud taget fick rösta på vissa punkter. Det var högst oklart om vi skulle få det. För första gången har tusentals människor engagerat sig i Europapolitiken i god tid innan ett avgörande och visat att vi kan göra skillnad, säger miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter till Nyheter24.

Europaparlamentarikern Jens Holm (v) hoppas att infrastrukturminister Åsa Torstensson (c), som företräder Sverige i ministerrådet, nu vågar försvara de svenska intressena.

– Jag utgår i från att Sverige kommer att driva på för att det ska krävas domstolsprövning om förslaget om att stänga av fildelare överlever. Samtidigt är jag orolig eftersom det är tydligt att en majoritet av ministerrådet står på fransmännens sida, säger Holm till Nyheter24.

Om hon inte tar ledarskapet måste Torstensson förklara varför människor som fildelar ska kunna stängas av, menar Holm, som jämför fildelning med tevekonsumtion och tidningsläsning.

– Det blir svårt för regeringen att stå kvar på Frankrikes sida när det ska förlikas i ministerrådet. Sedan när de väl har ordförandeskapet i höst kommer Sveriges röst i frågan om telekompaketet förmodligen att inte vara lika skarp som övrigas, säger Schlyter.

Majoriteten av EU-parlamentarikerna vägrade att ställa sig bakom kompromissförslaget med EU-ländernas regeringar. Efter viss debatt om själva röstordningen vann i stället mer långtgående motförslag från bland andra de gröna, vänstern och liberalerna.

På grund av det oväntade beslutet kommer nu telekompaketet att gå till förlikningsförhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet. Där väntas det bli tuffa förhandlingar. Fransmännen är nämligen förbannade över att ändringsförslag 138, som förbjuder avstängning av fildelande internetanvändare utan domstolsprövning, gick igenom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!