Bahnhof skyddar kunder mot Ipred

Kunders IP-adresser lagras inte till skivbolagens förtret.


Internetleverantören Bahnhof är först ut att utmana fildelningslagen Ipred. Bolaget har medvetet valt att inte spara kundernas IP-nummer för att undvika att röja deras identiteter vid brottsmisstanke.

– Vi förlitar oss på lagen om elektronisk kommunikation, som gäller oss operatörer. I sjätte kapitlet och i ett stycke står det om behandling av personuppgifter och trafikuppgifter att dessa ska utplånas om de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande. Och det är vår målsättning, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof, till Nyheter24.

Ipredlagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att via domstol begära ut uppgifter såsom namn och adress på personer som misstänks för illegal fildelning. Bahnhof är relativt ensamt om att inte lagra IP-nummer. Andra internetleverantörer som Tre, Bredbandsbolaget, Telia och Glocalnet är tydliga med att de kommer att lämna ut uppgifter vid krav från domstol.

Bahnhof kan tvingas lämna ut uppgifter.

– Ja det är riktigt, det kan finnas undantag men vi arbetar för att inte spara den här typen av uppgifter, säger Karlung till Sveriges Radio.

Karlung menar att Ipredlagen och lagen om elektronisk kommunikation står emot varandra. Men han har inga synpunkter på huruvida andra operatörer ska gå samma väg som Bahnhof.

– Rent tekniskt kan det vara olägligt och opraktiskt att behålla information om IP-adresser. Men man ändrar inte på sådant här under en kafferast. Vi vet att samtliga operatörer under remissrundan var negativa till Ipred. Vi följer lagen och Bahnhof har under en längre tid prioriterat integriteten, säger Karlung till Nyheter24.

Bahnhof grundade i maj 2006 initiativet Integrity, som verkar mot integritetsinskränkningar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!