Jakten på fildelare har startat

Ipred-lagen var bara i kraft i ett halv dygn innan jakten på fildelare startade.


Ipred-lagen var i kraft ett halvt dygn. Sedan gick fem bokförlag till domstol för att spåra misstänkta fildelare.

Ljudboksförlagen Earbooks, Storyside, Piratförlaget, Bonnier Audio och Norstedts lämnade i dag in en gemensam ansökan till Solna tingsrätt om att få ut namnet bakom ett IP-nummer.

Bakom förlagen står 15 författare som vill att förlagen ska driva processen. I princip är det samma författare som trängs på bästsäljarlistor: Leif G W Persson, Jan Guillou, Håkan Nesser, Henning Mankell, Catharina Ingelman-Sundberg, Karin Wahlberg, Åsa Larsson, P O Enquist, Torbjörn Flygt, Ernst Brunner, Mia Törnblom, Andreas Roman, Katerina Janouch och Jens Lapidus samt Stieg Larssons dödsbo.

– Men det är många fler författare som har sina böcker på den här servern. Det handlar om 2 000 ljudböcker vilket betyder att det mesta av svensk ljudboksutgivning finns på servern, säger Kjell Bohlund, ordförande i Svenska förläggareföreningen, till TT.

Han tillägger att det inte är någon tillfällighet att förlagen var så snabbt ute efter att Ipred-lagen trätt i kraft.

– Vi ju arbetat för att få den här lagstiftningen, så det är klart vi tycker att den ska användas. Det är också viktigt att det skapas intressanta prejudikat. Det här är ett stort ärende och jag tycker att det är bra att domstolsresurserna används till det.

Det är Antipiratbyrån som hjälpt förlagen med den tekniska kunskaper och spårningen av den aktuella servern.

Exakt hur lång tid Solna tingsrätt behöver på sig för att ta ställning till begäran om att få ut identiteten bakom IP-numret kan lagman Lars Lindström inte säga.

– Det är väldigt svårt att säga hur lång tid det kan ta, men det är ju minst de här 14 dagarna, säger han.

Skivbolagens branschorganisation Ifpi väntar ytterligare en tid med att gå till domstol.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!