SD krisar i opinionen: Tappar mest av alla

- 06/05/2020, 09:54

TV4 Väljaropinion sammanställer resultaten från en rad olika mätningar. Undersökningen visar att Socialdemokraterna fortsatt går starkt framåt, medan Sverigedemokraterna är det parti som tappat mest stöd av alla.

Coronavirusets spridning har inneburit att den politiska kartan ritats om, och att opinionen bland väljarna har svängt rejält.

Det är numera Sverigedemokraterna som kämpar i motvind, samtidigt som Socialdemokraterna rusar fram i mätningarna.

Bland partiledarna är tendensen liknande – väljarnas förtroende för Jimmie Åkesson rasar, medan förtroendet för statsministern skjuter i höjden.

TV4 Väljaropinion sammanställer resultat från mätningar ifrån Ipsos, Novus, Sifo, Demoskop och SCB. 

Resultatet visar att utvecklingen går åt samma håll som tidigare under coronakrisen.

SD TAPPAR MEST – MP OCH L ÅKER UT

Socialdemokraterna blir största parti där 30 procent av väljarna skulle rösta på partiet om det voreval idag. Det är en ökning med 6,4 procentenheter sedan den förra mätningen gjordes i februari.

Sverigedemokraterna fortsätter att gå tungt. SD står för mätningens största tapp på 3,4 procentenheter. Det innebär att partiet nu endast har stöd av 19,9 procent.

Moderaterna går framåt med 1,1 procentenheter, och är nu hack i häl på SD med ett stöd på 18,9 procent.

Övriga partier gör likt SD och tappar i undersökningen. Miljöpartiet och Liberalernas tapp innebär att båda partierna skulle ramla ur riksdagen om det voreval idag.

Läs mer om politik: Marcus Oscarsson om SD: "Aldrig hänt tidigare"