Supervärme på midsommar – kan bli uppemot 30 grader

Det blir till att dricka varannan vatten och ladda upp med solkräm för många i landet. Det vankas nämligen toppenväder under midsommar.


För oss svenskar finns det tre saker som hör midsommar till – sill, nubbe och skitväder.

Men det hela har en förklaring berättar SMHI. 

"Under juni finns det fortfarande en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland som kan strömma söderut och spela oss ett spratt. Temperaturerna kan därför skifta ordentligt från år till år beroende på var luften kommer ifrån".

Det varmaste midsommaraftonen någonsin var 1935 då det var hela 35 grader varmt i Sveg. Den kallaste var 1987 då det i Stockholm bara var 11 grader och i inre Norrland runt nollan.

Men i år kan temperaturen krypa upp mot samma siffra.

I år ser midsommarafton ut att bli solig. Bildkälla: Henrik Holmberg / SCANPIX / TT

Väderkartan pryds av strålande solar och höga temperaturer. I Östersund väntas 25 grader eller mer – i så fall blir det den varmaste midsommarafton på 50 år, rapporterar SMHI.

Även Karlstad förväntas få sin varmaste midsommar på 50 år med över 25 grader.

SMHI varnar för värmebölja i bland annat Värmland, men även i Bohuslän samt i Skaraborgsområdet mellan Vänern och Vättern.

– Där kan temperaturen krypa upp mot 30 grader i dag. På många håll är det högsommartemperaturer vi ser framför oss i dag, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI till Expressen.

Du kommer inte att behöva ett paraply när du plockar sju sorters blommor i år. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Det är risk för skogsbränder i flera delar av landet – mycket stor risk i Götaland samt delar av Svealand och mellersta Norrland.

Så, vilka kommer då att i sedvanlig ordning få sin beskärda del av rusk?

Jo, så kan det bli i de södra delarna av Götaland, eventuellt med inslag av åska. Någon skur kan även leta sig lite längre norrut.

I ett område kring södra Västerbotten, samt Västernorrland och möjligtvis Jämtland kan det också bli moln och regn framåt eftermiddagen. 

Men för er andra – glöm inte varannan vatten och att smörja in er ordentligt.

Behöver du lite inspiration till roliga lekar inför dagen och kvällen? Då kan du spana in: 

40 perfekta frågor till pekleken

21 roliga lekar för dig som är vuxen

60 påstående till leken "Jag har aldrig"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!