Torsdag 2 Dec
Stockholm

Så vet du om det är dags att göra slut

Hur gör man slut? Och när vet man att det är dags att avsluta ett förhållande? Nyheter24 har pratat med psykologen Fredric Bohm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur vet man egentligen om ett förhållande eller relation är omöjlig att rädda? Hur vet man att kärleken har nått vägs ände och att det är dags att gå vidare?

Att göra slut eller skilja sig är inte lätt – Nyheter24 ringde upp en riktigt smart expert för att ta reda på hur man gör för att bryta en relation. 

Fredric Bohm är psykolog och föreläsare, och känd som en av relationsexperterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet.

Psykologen Fredric Bohm. (Foto:Privat)

Han har dåliga nyheter för alla som trodde att det finns bra sätt att göra slut. 

– Det finns inget bra sätt. 

Okej?

– Nej. Alla relationer går faktiskt ut på att man har något slags ansvar för sin partner. Man kan inte bara sticka. Man kan heller inte säga "nu är det slut" utan att förvarna sin partner. 

Fredric Bohm fortsätter:

– Ett förhållande handlar om att man producerar lycka tillsammans. Sen kan det komma saker utifrån som gör det svårare att vara lycklig, men om relationen i grunden kan producera lycka så kan man ta sig igenom det. Om man inte längre känner att man kan producera lycka tillsammans med sin partner ska man berätta det tydligt – och ge hen en chans att förändra det. 

Men. Det är ju faktiskt inte säker att det är din partner det är fel på. Den som går från relation till relation utan att kunna binda sig kan lida av empatiproblem. 

– Relationer handlar om ett moraliskt och etiskt ansvar för varandra. Är man inte beredd på det ska man inte inleda en relation, säger Fredric Bohm.  

Men, Bohm menar att det finns sätt att bli bättre på att ta relationer på allvar. 

– Ja, men kan lösa det med empatiträning. Det är inte bara dina känslor som är viktiga, andras känslor också. Man måste bestämma om man vill vara skitstövel eller inte, säger Bohm. 

Fem snabba tips från experten – det minst dåliga sättet att göra slut: 

1. Fundera ut om det är så att ni inte KAN bli lyckliga tillsammans. 

2. Tala om TYDLIGT att du är olycklig

3. Be din partner om hjälp att lösa situationen

4. Tala om vad som behöver hända. 

5. Nu ligger bollen hos din partner

Men, hur blir man ihop med någon då? Det kan du ta reda på här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela