Fredag 14 Maj
Stockholm

Hård kritik mot TV4 efter gästens medverkan i Nyhetsmorgon

Hård kritik mot Nyhetsmorgon
Hård kritik mot Nyhetsmorgon. Foto: TV4/Unsplash

Efter att en barnsjuksköterska gästat Nyhetsmorgon haglar kritiken från tittare, som tycker att hennes råd och påståenden är felaktiga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under måndagen fick TV4 ta emot hård kritik för valet av gäst i morgonsoffan. Nyhetsmorgon hade nämligen barnsjuksköterskan Birgitta Klang på besök, och många av hennes råd får nu mothugg från flera håll. 

Klang hade sällskap av den föräldralediga Nyhetsmorgon-programledaren Soraya Lavasani och hennes fem månader gamla son Winston

Samtalet handlar bland annat om hur man ska få sin bebis att sova själv. 

När Soraya berättar att Winston vaknar ofta på natten får hon tipset av Klang att sluta med napp:

– Jag brukar säga att runt fem, sex månader ska man försöka få bort nappen, för då har man inte lika stort sugbehov längre.

Hon fortsätter:

– Det här är en vana. Han har vant sig vid det. 

"Ammar ju fortfarande"

Klang ger också tipset att låta pappan ta Winston i ett par nätter.

– Men jag ammar ju fortfarande, invänder Soraya.

På det svara Birgitta Klang att en sådan stor bebis inte behöver äta varannan timme på natten.

– Från tolv till sex så ska han kunna sova utan amning.

Birgitta Klang tycker också att en bebis bör lära sig att somna själv. 

Det är just råden kring amning och sömn som många tittare reagerat på.

I tv-programmets kommentarsfält på Instagram visar många sitt missnöje, och kallar råden för "direkt felaktiga" och "fruktansvärt elakt och helt inkorrekt".

"Föräldrarna ges skulden"

En person som är väldigt kritisk till TV4:s val av expert är Maria Borda, som är föräldracoach och driver Instagramkontot Vildabarn.

– Det är många föräldrar som tycker att det är jobbigt, och det måste de mötas i. Men råd där man framställer barns faktiska biologiska behov som ett problem, det är ju fel, säger hon till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Det är som att föräldrar på något sätt ges skulden för att deras barn beter sig som barn gör. Föräldrar får höra ”men de är ditt fel för att du har burit för mycket”, till exempel.

Hon tycker att råden Birgitta Klang ger känns förlegade – och tror att de kan få tråkiga konsekvenser för både föräldrar och barn.

– Föräldrarna går emot sina föräldrainstinkter och gör saker som inte känns rätt i hjärtat och som barnet inte mår bra av, säger Maria Borda.

"Vilseledande"

En annan som inte tyckte Birgitta Klang gav bra råd är Josefine Janke, som är distriktssköterska inom barnhälsovården och driver Instagramkontot Bebisen_och_vi.

Hon tycker att råden som gavs var vilseledande, och menar att det inte alls stämmer att sugbehovet inte längre är så stort vid 5-6 månader och att nattamningen därmed bara är en vana. 

– Siffror visar att mellan 35 och 80 procent av sexmånaders-bebisarna inte sover sex timmar i sträck, säger hon till Nyheter24, och fortsätter:

– Är det verkligen troligt att 35-80 procent av alla bebisar skulle ha sömnproblem? Är det inte troligare att det handlar om att vi har orealistiska förväntningar på bebisars sömn?

Janke påpekar också att det finns en anledning till att bebisar vill amma nattetid.

– Amning och sugande nattetid är extra effektivt eftersom nivåerna av det mjölkbildande hormonet Prolaktin är högre då. Bebisen vet vad hen ska göra och ammar till exempel extra tätt nattetid under perioder med snabb tillväxt.

– Att påstå att bebisen ska kunna sova sex timmar i sträck utan amning eller att nattamningen då bara är en vana och ingenting som bebisen egentligen behöver är vilseledande. I riktlinjerna för barnhälsovården finns inga rekommendationer om när det är lagom att avsluta nattamningen.

Bemöter kritiken

I ett mejl till Nyheter24 bemöter TV4 och Birgitta Klang kritiken:

"Birgitta Klang hälsar att det är oerhört viktigt att utgå från varje enskild förälder och deras behov av råd därför känns det olyckligt om någon uppfattat det på något annat sätt. Hennes råd var specifikt riktat till Soraya utifrån hennes situation och förhoppningsvis kan det även hjälpa andra med liknande problem. Birgitta är en erfaren och påläst barnsjuksköterska som baserar sina råd på vetenskap och forskningsrön. Hon arbetar mycket aktivt med amning och att stödja kvinnor i detta."

Läs mer:

Svar från barnmorskan: Allt du någonsin undrat om att föda barn

Annas förövare var gäst i Nyhetsmorgon: "Kändes som ett övergrepp"

TV4 fälls efter kränkande kommentaren

Kommentera
Kopiera länk
Dela