Stockholm

Studie: Så lite sex har kvinnor över 50 år

Sa-har-kvinnor-over-50-ar-sex
Så har kvinnor över 50 år sex. Foto: Shutterstock, Emojipedia

En ny studie har kartlagt 50-plus-kvinnors sexliv. Majoriteten av kvinnorna har inte ett aktivt sexliv, visar undersökningen.


En tredjedel av alla kvinnor över 50 år har inte haft sex det senaste året. Det visar en ny studie från tidningen Doktorn i samarbete med Sifo Kantar. 

Minskad sexlust

I studien har man undersökt kvinnors sexliv under och efter klimakteriet.  

Totalt uppgav 60 procent av kvinnorna i studien att de inte har ett aktivt sexliv. Sexologen Helena Cewers är inte förvånad över siffrorna. 

– Jag möter denna typ av problematik i mitt arbete ofta och har gjort det under många år nu. Det som är bra är att det nu finns tydlig evidens på att det ser ut så här för kvinnor i övergångsåldern, säger hon till Aftonbladet

Undersökningen visar även att hälften av alla kvinnor känner en minskad sexlust efter klimakteriet. 

Vill känna närhet

Närhet slår lekfullhet, visar studien. 

Majoriteten av deltagarna ville känna intimitet med sin partner, bara en tiondel uppgav att de har sex för att det är "kul". 

– Det visar ju på att man kanske upptäcker något nytt i det sexuella som är väldigt positivt. Nämligen att närheten är viktigare än sexet. Att hamna i klimakteriet är inte bara negativt för sexlivet. Det blir bara lite annorlunda från hur det har varit innan, säger Cewers till Aftonbladet

LÄS MER: Experten: Det här krävs för att kunna förlåta otrohet

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.